Prijava

Vaša prijava

FOTO Vrijedne ručice eko vrtića Lojtrica ove godine vrt će urediti u velikoj košari


Svake godine polaznici Dječjeg Vrtića Lojtrica iz Gradića provode brojne aktivnosti i na zabavan način uče o ekologiji te sade i uređuju vlastiti vrt. Na kraju pedagoške godine odgajateljice vrtića podnose izvješće o radu udruzi “Lijepa Naša” koja daje certifikat eko vrtića. DV Lojtrici to je uspjelo već četvrtu godinu za redom te oni s ponosom nose titulu eko vrtića.

– Svake godine radimo na uređenju okoliša našeg vrtića. Svake godine kroz različite aktivnosti osvješćujemo djecu da budu ekološki odgovorni. Isto tako kroz razne akcije prikupljanja papira i PVC čepova potpomažemo reciklažu. Sada, kao završetak svega toga, slijedi i ovaj vrt koji se izrađuje – ispričala je Martina Valentić, odgajateljica DV-a Lojtrica.
Kada se održavaju akcije prikupljanja papira, roditelji donose papir, a to su vidjeli od svojih mališana. – Djeca već sama recikliraju, sama znaju da kada rade s papirom da papir odlazi u kutiju za papir. Isto tako da se baterije ne smiju bacati u smeće već da se stavljaju u spremnike baš za to. Djeca su se osvijestila, čak i roditelje ispravljaju u svakodnevnom životu – rekla je Martina Valentić.

Osim što imaju status eko vrtića, sudjeluju u projektu “Mi odgovorno jedemo”. – Projekt “Mi jedemo odgovorno” je na međunarodnoj razini. Udruga “Lijepa naša” koja sufinancira i koordinira projekte u koje su uključeni vrtići i škole upravo donosi  već razrađen plan i program koji mi moramo popratiti po svim koracima da bi mi tako ostvarili neke ciljeve – koliko u razini vrtića, toliko na razini lokalne zajednice – objasnila je Jelena Vukušić, odgajateljica DV Lojtrica i sukoordinatorica projekta “Mi jedemo odgovorno” unutar eko vrtić programa.

Važna poruka ovog projekta je i da se prilikom kupnje hrane razmišlja o nabavi hrane na našoj lokaciji te da se tako podržavaju lokalni proizvođači. – Važno je da je ta hrana ne samo hranjive vrijednosti nego i da sezonska hrana nije uzgojena na naprasit način, a da se time globalno djeluje nekim malim koracima u pogledu ekologije, očuvanja prirodne raznolikosti – ispričala je Jelena Vukušić.

Djeca će uskoro zasaditi svoj vrt, a prepoznatljivu košaru u koju će zasaditi svoje biljke napravila im je Udruga Turopoljska tradicija. – Mi smo krenule u cijelu ovu priču standardnim vrtom još prije dvije godine koji je svake godine imao svoju poruku, svoj proces i koji je zadnji prinos donio u obliku klasičnog vrta. Ove godine odlučili smo produžiti s Udrugom Turopoljska tradicija našu suradnju i da nam oni kroz jednu veliku košaru prepoznatljivog oblika omoguće zaseban prostor u koji će ići ta hranjiva zemlja i u kojem će djeca samostalno moći saditi proizvode – rekla je Jelena Vukušić.

Važno je da sjeme koje će posaditi nije umjetno uzgojeno nego da je iz prirodnih oblika uzgoja. – Djeca će u početku, dok se vrt ne probudi jer je tek početak proljeća, saditi začinsko bilje, a potom voće i povrće. Njima je veselje kad svaka zasađena biljka dobije plod – to im je znak uspjeha. Tu će biti salata, rajčica, luk, mladi krumpir – ispričala je Jelena Vukušić.
Djeca sve većinom rade na svoju inicijativu, a odgajateljice im pomažu da usvoje poruke kojima će educirati i svoju zajednicu. Plodovi njihova rada za koji mjesec će izniknuti, a za sve što rade kroz svoje ekološke aktivnosti priroda će im biti izrazito zahvalna.