Prijava

Vaša prijava

FOTO U Kumičiću održan 502. velikogorički go turnir, evo što je zapravo igra go


Danas je u Osnovnoj školi Eugena Kumičića održan 502. velikogorički go turnir koji su organizirali Go klub Velika Gorica i Gorički klub mladih. Okupio je nekoliko zaljubljenika u ovu drevnu dalekoistočnu igru koji su odmjerili snage, ali i podučili one koji ne znaju igrati ovu igru pravilima. Kažu, go je logička igra. Slična je šahu jer se igra na ploči sa sjecištima, ali je navodno jednostavnija jer su sve figure, odnosno kamenčići isti i za njih vrijede ista pravila.

– Go je drevna kineska igra. Starija je više od tri tisuće godine i zapravo u zadnje vrijeme stječe sve veću popularnost u svijetu zato što je prošle godine Google razvio umjetnu inteligenciju koja je prvi puta ikada uspjela nadjačati najjačeg profesionalnog igrača iz Azije – ispričao nam je Stjepan Meštrović, aktualni prvak države u igri go.
Igra go razvija način razmišljanja kada su u pitanju dijelovi i cjelina. Kvalitetnom igrom igrač počinje shvaćati koliko je bitno stvaranje, a za to su mu bitni razmišljanje, smirenje i pronalazak smisla. Naučiti ovu igru, navodno je, vrlo lagano. – Naučiti je vrlo lako. Naučite ju u roku desetak minuta. Vrlo je jednostavno. Stavljate kamenčiće na sjecišta 19×19 linija i ti kamenčići trebaju biti osnova neke gradnje, znači borimo se za teritorij. Ako protivnik loše igra i u tom teritoriju se nađu protivnički igrači, to su zarobljeni kamenčići od protivnika. Onda ste izgubili kamenčiće, ali i poteze kojima ste mogli nešto kvalitetno uraditi i graditi neki prostor. To je čisto jedna igra stvaranja, igra gradnje. Međutim kada krenete igrati go vidite da se ta gradnja isprepleće s razaranjem i upravo ima neku dublju poruku ljudsku u smislu stvaranja i razaranja – objasnio je Mladen Smud, učitelj igre go.
Koliko će trajati pojedinačna igra ovisi od turnira do turnira, a pobijediti možete na bodove ili na vrijeme. – Mi imamo satove koje nam mjere i ograničavaju vrijeme za razmišljanje. Na ovom turniru imamo 30 minuta po igraču. Kada im istekne to vrijeme, onda imaju obavezu za svaki sljedeći potez 20 sekundi. Nakon treće pogreške da im prođe vrijeme, gube partiju na vrijeme. Možete dvaput prekoračiti vrijeme, ali treći put više nema – ispričao je Mladen Smud.
Na turnir se prijavilo 13 igrača iz Karlovca, Zagreba i Velike Gorice, a najmlađi je bio Roko koji ima osam godina, a već tri godine igra go. Bio je siguran da će danas pobijediti pa se koncentrirao na igru protiv gotovo četiri puta starijeg protivnika. U njegovim godinama ovu igru igrao je i Goričanin Stjepan koji je za go čuo u školi. Nakon 15 godina postao je prvak Hrvatske što ne čudi jer je velik broj najboljih članova hrvatske go reprezentacije upravo iz Velike Gorice. – Postoji dosta složen niz turnira koje igrač mora pobijediti da bi došao do toga da može izazvati prošlogodišnjeg prvaka i taj sistem postoji od osnivanja go organizacije prije 20 godina – ispričao je Stjepan Meštrović kako je postao prvak.

Ovaj turnir također će dati pobjednika koji će se znati krajem dana. – Rezultati će se prijaviti u Europsku go federaciju u službeni go DataBase tako da će rezultati ovog turnira biti upotrebljeni za izračun rejtinga igrača koji igraju na njemu pri tome i za iskaz njihove snage u Q – rekao je Mladen Smud.

Turnir je organiziran s ciljem oživljavanja aktivnosti igranja igre go u Velikoj Gorici. Prije 15 godina ovu igru igrala su sva djeca u Hribaru, Habdeliću, Kvaterniku, ali i Kumičiću. – Inače nam je namjera u najnovije vrijeme, a krenut ćemo na razgovore i u ovoj školi, vidjet ćemo kako će se stvari dalje razvijati da počnemo s malenima 2., 3. razred da se prihvatimo stvaranja neke nove generacije igrača – poručio je Mladen Smud.

Učitelj Mladen ovu igru preporučuje svima jer, kaže, mijenja čovjeka u pozitivnom smislu. Uči ga da shvati da je svaki kamenčić sastavni dio cjeline, kao i sam čovjek, pa ako se ne podudara sa smislom cjeline, bit će izgubljeni kamenčić.