Prijava

Vaša prijava

Velika Gorica osnovala prvu Ekoregiju u Hrvatskoj


U austrijskoj Ekoregiji Kaindorf građani voze električne skutere i automobile, proizvode struju bez emisije štetnih plinova te piju kavu i pivo u kojem nema CO2, a u sve to na licu mjesta uvjerila se i naša ekipa.

IMG_7967.jpg

SPORAZUM VELIKE GORICE I KAINDORFA

Velika Gorica postala je prva regija u Hrvatskoj u kojoj će se živjeti i raditi na temelju ekološke i ekonomske opravdanosti i isplativosti, a prema uzoru na austrijsku Ekoregiju Kaindorf. Upravo je s tom regijom velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić jučer u Kaindorfu potpisao Sporazum o suradnji.

OD OTPADA NAJKVALITETNIJI HUMUS

Prilikom posjeta Kaindorfu, austrijski partneri su velikogoričke kolege upoznali s načinom funkcioniranja eko regije, održivim i uspješnim projektima temeljenim na ekološkoj i ekonomskoj opravdanosti i isplativosti. Predstavili su i vlastitu tehnologiju kojom od otpada proizvode najkvalitetniji humus.

IMG_8119.jpg

Proizvode i zemlju koja sadrži čak 30% ugljika i za koju tvrde da plodnost ne izgubi čak tisuću godina, a za što daju i garanciju. Kubični metar takve zemlje stoji 150 eura. Cilj Ekoregije Kaindorf je živjeti, kako kažu njezini članovi, neutralno od CO2, a sve kako bi očuvali kakvoću zraka i prirodu.

Oni dosta i žive u skladu sa svojim uvjerenjima. Proizvode struju bez emisije tog plina, voze električne skutere i automobile, te piju kavu i pivo u kojem nema CO2. Posjetili smo i najveću tvornicu mesnih prerađevina u regiji, a u čijoj se tehnologiji također ne koristi CO2.

IMG_8050.jpg

SPOJ EKOLOGIJE I EKONOMIJE

Gradonačelnik Barišić je prilikom upoznavanja Ekoregije Kaindorf istaknuo kako  je cilj prihvatiti i omogućiti štedljivo i djelotvorno trošenje resursa i poticati održivu potrošnju i proizvodnju, te da aktivnim uključivanjem u donošenje planova zaštite okoliša i gospodarskog razvoja Eregija preuzima dio odgovornosti za poboljšanje životnog okruženja.

-  Ekoregija zajedno sa Gradom stvara uvjete za zdraviji i kvalitetniji život bez narušavanja kvalitete okoliša. Važan je cilj i promoviranje vrijednosti velikogoričkog gospodarstva, zasnovane na poduzećima koja provode politiku održivog razvoja i razvijaju se zahvaljujući dijelom potpori grada preko potpora poduzetnicima, uređenja poduzetničke zone, te stvaranja eko-regije. Prvi smo grad u Hrvatskoj koji je, s navedenim ciljevima, pokrenuo osnivanje eko regije i uvjeren sam da ćemo kroz nju postići i dobar dijalog s Europskom unijom u smislu financiranja razvojnih projekata u Velikoj Gorici  –  rekao je Barišić.

VELIKOGORIČANIMA ĆE POMAGATI AUSTRIJANCI

Zadovoljan za stvaranje Ekoregije i u Hrvatskoj, predsjednik Ekoregije Kaindor, Rainer Dunst, velikogoričkom području nudi iskustvo i pomoć.

IMG_8158.jpg

-  Na temelju iskustava koje Kaindorf provodi već sedam godina, velikogoričkoj Ekoregiji možemo biti partner i mentor. Velika Gorica ima potencijala i sigurno će znati realizirati kvalitetne projekte, kao što smo to učinili i mi  –  izjavio je Rainer Dunst.

Uz predstavnike Grada Velike Gorice, članove austrijske Ekoregije, velikogoričkih i austrijskih medija, na potpisivanju sporazuma bio je i Silvio Kus, predstavnik Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Austriji.

-  Želio bih pohvaliti ovu  inicijativu i istaknuti kako će vrata Veleposlanstva biti otvorena za sve kvalitetne ideje i projekte  –  naglašava Kus.

RUŽIĆ: PROJEKTE ĆEMO FINANCIRATI IZ EU FONDOVA

IMG_8006.jpg

-  Kao ekolog po struci, od sveg srca pozdravljam ovakvu inicijativu, prvenstveno usmjerenu zaštiti klimatskog sustava smanjivanjem emisija ugljičnog dioksida u atmosferu i njegovim vraćanjem u tlo, odnosno zatvaranjem kružnog ciklusa ugljika. Na taj način budući razvoj Grada Velike Gorice usmjerit će se ka održivom, zelenom, niskougljičnom gospodarstvu, što je u skladu s prioritetima i ciljevima strategije Europa 2020, pa će se stoga projekti koje će Ekoregija provoditi moći i financirati sredstvima strukturnih fondova Europske unije, naravno u suradnji s Gradom Velikom Goricom  -  kaže Marko Ružić, tajnik Eko regije Velika Gorica.

Ružić smatra da je Ekoregija dobar primjer suradnje građana, udruga, tvrtki i upravnih tijela, te da može poslužiti kao odličan primjer suradnje i drugima, ne samo u Hrvatskoj, nego i šire.

-  Velika Gorica ovime čini jedan velik, tranzicijski, korak ka održivom razvoju koji će na najširoj demokratskoj osnovi uključiti sve lokalne, ali i regionalne i međunarodne subjekte  –  dodao je Ružić.

REDAR NA ELEKTRIČNOM SKUTERU

Velika Gorica već je počela primjenjivati iskustva austrijske Ekoregije. Prometni redar velikogoričko područje obilazi na električnom skuteru, baš kako to čini sve više institucija i građana u Ekoregiji Kaindorf. Isto tako, na području užeg dijela grada kreće realizacija projekta energetski učinkovite i ekološke javne rasvjete, odnosno zamjena starih natrijevih žarulja sa energetski učinkovitim i ekološkim LED rasvjetnim tijelima.

IMG_7995.jpg

VELIKA GORICA POTIČE ŠIRENJE EKOREGIJE

-  Grad će potaknuti članove Ekoregije Velika Gorica na suradnju kod zajedničkog utvrđivanja lokalne razvojne strategije Velike Gorice, usmjerene prema niskougljičnom gospodarstvu, čime će se grad bolje pozicionirati u strateškim okvirima Europske unije te povećati konkurentnost lokalnih poduzetnika na zajedničkom europskom tržištu. Uz aktivno sudjelovanje u pripremi i implementaciji projekata Ekoregije, Velika Gorica će podržati i poticati realizaciju programa  – poručuju iz Grada.

U Kaindorfu je jučer bila i delegacija Općine Kostrena, koja je na temelju velikogoričkog primjera izrazila spremnost i zainteresiranost za osnivanjem svoje eko regije. Kostrena će tako biti iduća ekoregija u Hrvatskoj.