Prijava

Vaša prijava

FOTO Najbolji velikogorički srednjoškolci i studenti dobili stipendije


Grad Velika Gorica već dvadeset godina, od 1997. godine, dodjeljuje stipendije najboljim velikogoričkim učenicima i studentima. Stipendije je danas dobilo 25 učenika i 25 studenata. Šesnaest stipendija u obje kategorije dijeli se prema uspjehu, a devet prema socijalnom statusu. Svi stipendisti dobivat će mjesečnu naknadu dokle god traje školska, odnosno akademska godina – učenici 500, a studenti 1 000 kuna.

– To mi doista puno znači jer mi predstavlja svojevrsni poticaj u studiranju i obrazovanju. Dapače, dokaz je da se obrazovanje, trud i zalaganje mladih posebice cijeni i definitivno mi pomaže u tome jer mi reducira neke brige oko financija i omogućava mi da se više fokusiram na samo obrazovanje, studij i usavršavanje – ispričala je Marija Đurašin, studentica 5. godine Pedagogije na Filozofskom fakultetu.

Bez obzira na to što dobiva stipendiju, Marija i radi, ali joj stipendija daje mogućnost biranja što će i koliko raditi. – Radim u Centru za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica. Smatram da mi stipendija definitivno pomaže u tom vidu jer se mogu više fokusirati na učenje i studij, na rad u samoj struci jer bi bez stipendije možda morala raditi neke druge studentske poslove koji nisu vezani uz moju struku – objasnila je.

Stipendije će dobro doći i učenicima koji već znaju kako će potrošiti svoju nagradu. -Drago mi je što sam dobila stipendiju koja će me poticati na bolje učenje. S obzirom na to da imam brata blizanca koji nije uspio ući u ovih 16, podijelit ću s njim stipendiju i onda ćemo nešto već međusobno smisliti – rekla je Nikolina Teskera, maturantica velikogoričke Gimnazije koja planira upisati Farmaceutski fakultet.

Njezin kolega Bruno Težak svoju stipendiju potrošit će na shopping i maturalac. – Meni je jako drago da smo uspjeli dobiti priliku jer je danas stipendija više stvar nužde. Puno obitelji iz same Velike Gorice nema dosta sredstava za neke osnovne životne potrebe, a ovako kada netko nagradi tvoj trud, zapravo to je divna stvar – objasnio je Bruno koji planira upisati studij fizike.
Dodijeljeno je i 27 stipendija za deficitarna zanimanja. Ti učenici 500 kuna mjesečno dobivat će tri godine. – Želimo ulagati u budućnost, posebice u ovo vrijeme kada nam se javljaju naši velikogorički obrtnici da imaju problem s kvalitetnom i adekvatnom kompetentnom radnom snagom. Osluškujući njih, mi kao Grad potičemo da deficitarna zanimanja koja su potrebita budu u upisnim rokovima u srednjim školama popunjena i da u konačnici možemo raditi na kvaliteti naše Velike Gorice sveukupno, reflektirajući to kasnije na njihov život nakon srednje škole – objasnio je Krešimir Ačkar, zamjenik gradonačelnika Velike Gorice.

Broj stipendija sljedeće godine bit će još veći, a uvodi se još jedan novitet. – Od ove godine uveli smo jedan dodatni fond koji će pomoći svim ostalim studentima kojima tijekom godine bude potrebna pomoć u financijskom smislu za svoj intelektualni razvoj i moći će dobivati jednokratne pomoći od Grada Velike Gorice. Riječ je o jednokratnoj pomoći kojoj iznos može biti do dvije tisuće kuna. Povjerenstvo će na temelju kriterija koji su, moram priznati dosta strogi i zahtjevni, odlučiti kome će pripasti te pomoći. Za tu pomoć mogu se prijavljivati tijekom cijele godine – najavio je Ačkar.

U resoru za predškolski odgoj, školstvo i šport za iduću godinu je osigurano 118,5 milijuna kuna, a za stipendije i ostale potrebe 460 tisuća kuna.

Objava FOTO Najbolji velikogorički srednjoškolci i studenti dobili stipendije pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Ova trgovina neće raditi tri dana zaredom