Prijava

Vaša prijava

Znate li kako ispravno ukloniti led s automobilskog stakla?


Debeli sloj leda na automobilskom staklima scena je koju niti jedan vlasnik ne želi vidjeti, pogotovo radnim danom ujutro, kad smo svi ionako previše užurbani. Ali, bez obzira na žurbu određena je pravila nužno poštovati kako ne bi prouzročili oštećenje na metlicama brisača ili vjetrobranskog stakla, piše autopress.hr.

Ono što svakako treba izbjegavati u najširem mogućem luku je polijevanje stakala vrućom vodom, jer velika temperaturna razlika može dovesti do pucanja stakala. Druga najčešća greška je aktiviranje brisača dok su metlice zalijepljene za vjetrobran, što može dovesti do pregaranja elektromotora (ako prije ne iskoči osigurač), a isto se može dogoditi elektromotorima za spuštanje bočnih stakala.

Jedina ispravna procedura je ovih četiri koraka:
1. Pokrenite motor
2. Aktivirajte klimatizacijski uređaj, podesite unutrašnju cirkulaciju zraka, ventilator postavite na najveću brzinu te sav zrak usmjerite prema vjetrobranskom staklu. Usput treba uključiti i grijač stražnjeg stakla.
3. Nanesite neko gotovo sredstvo u spreju na led, a možete koristiti i sredstvo iz kućne radinosti koje je izrađeno u omjeru 50% destilirane vode – 50% etilnog alkohola
4. Strugačem za led nježno krenite s čišćenjem. Pritom koristite samo adekvatne strugače (ima ih na svakoj pumpi) te ni u kojem slučaju nemojte posezati s oštrim predmetima poput noža ili odvijača.

Iznimno je važno da se ne uključujete u promet sve dokle god sva stakla nisu temeljito očišćena.

Objava Znate li kako ispravno ukloniti led s automobilskog stakla? pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Završna školska priredba