Prijava

Vaša prijava

FOTO Mlade Zagrepčanke cijene vrijednosti Turopoljskog stola


Učenice zagrebačke Gimnazije Tituša Brezovačkog predstavile su u četvrtak u Gradskoj knjižnici Velika Gorica projekt ”Turopoljski stol kroz četiri godišnja doba”. Riječ je o projektu kojeg su učenice samo osmislile i prezentirale prošle godine u Hvaru na Smotri turističke kulture. Projekt je nastao u sklopu Kulturne geografije, fakultativne nastave u gimnaziji koju je prije osam godina pokrenula profesorica geografije Josipa Rodić.

– Naziv ”Turopoljski stol kroz četiri godišnja doba” izabran je zbog želje da se vratimo stolu i da se podsjetimo što znači blagovati uz stol. Jer ne blagujemo samo hranu, nego blagujemo i riječi, doživljavamo jedni druge, učimo razgovarati i radovati se, pogledati se u oči, razgovarati o problemima i pronalaziti rješenja – rekla je profesorica Rodić.

Ideja za projekt došla je od učenice Martine Klenović koja je zavičajno vezana za Turopolje.

– Mi smo napravili prezentaciju i svako godišnje doba predstavili smo kroz doručak i ručak. Izabrali smo najbitnija jela koje su naši preci pripremali i tako smo pokazali koliko je njihov život bio težak i koliko su se posvetili fizičkom radu i preživljavanju kroz cijelu godinu – ispričala nam je Martina.

Za projekt su se pripremale razgovarajući s bakama i djedovima, čitajući knjige, istražujući po Internetu. Hranu su same pripremile, nošnje u kojima su bile obučene izvukle su iz ormara. Sve su dokumentirale i prezentirale kroz video projekciju.

– Važno je to što se ljeti jelo više tekuće hrane, a zimi teške, obilne i masne hrane, to je ljudima pomagalo. Izabrali smo tipična jela koja su svima poznata, ukusna su i svatko bi ih trebao probati.

Žganci s prženim špekom ili tropom, to je vrhnje prženo na masti, onda štrudla od jabuka, knedle sa šljivama, varivo od graha i kupusa, pire od buče, pečeno meso, orahnjače. To je sve zasitna, ali dobra hrana – rekla je učenica Anamarija Novosel.

Učenica Iva Jamrak naglasila je koliko je hrana prije bila zdravija i prirodnija. Sve se unaprijed pripremalo, štedjelo se i znalo se kada se što jede jer nije uvijek sve bilo dostupno kao što je to danas. – Poruka je da ne smijemo dopustiti da naša tradicija i običaji izumru jer dolazi novo suvremeno doba koje u većini stvari olakšava život, no trebamo prihvatiti dio naše povijesti i tradicije, pogotovo u hrani, štedljivosti i pažnji prema okolišu – rekla je Iva.

Profesorica Rodić pokrenula je fakultativnu nastavu Kulturna geografija s ciljem da učenicima približi UNESCO kao svjetsku instituciju koja skrbi o prirodnoj, kulturnoj i nematerijalnoj baštini. Tako je škola uspostavila suradnju s veleposlanstvima koja djeluju u Hrvatskoj.

– Do danas smo odradili suradnju s veleposlanstvom SAD-a, Kanade, Australije, Japana, Francuske, Čilea, Brazila i nedavno smo bili u posjetu veleposlanstvu Ukrajine. Kultura je sama po sebi širok pojam, ali ona je most i želja mi je da učenike dovedem u novu situaciju učenja i istraživanja.

Kroz ovakav način obrazovanja učenice su imale priliku ne samo istražiti i spravljati tradicijska jela Turopolja, već se i upoznati s nekadašnjim načinom života svojih predaka te uvidjeti važnost očuvanja kulturne baštine. Vrijednosti koje su spoznale, sada prenose drugima kako bi običaji ostali sačuvani.

Objava FOTO Mlade Zagrepčanke cijene vrijednosti Turopoljskog stola pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Ukradeno 110 metara kontaktnog voda