Prijava

Vaša prijava

FOTO OŠ Eugena Kumičića dobila na korištenje vrijedan komposter


Osnovna škola Eugena Kumičića prva je škola u Hrvatskoj koja je dobila na korištenje komposter tvrtke Oklin, a koji za kompostiranje koristi novu tehnologiju i kompostiranje obavlja u roku od 24 sata. U Hrvatskoj takav komposter imaju još samo dva poslovna korisnika, jedan u Dubrovniku i jedan u Vodicama. U tjednu kada OŠ Eugena Kumičića obnavlja status Eko škole, tvrtka Interseroh d.o.o. odlučila im je dostaviti ovaj vrijedan komposter. U jednoj godini može obraditi do dvije tone otpada, a dnevno do pet kilograma.

– U njega ide, osim biootpada i ugostiteljski, tj. kuhinjski otpad kategorije III što znači nusproizvodi životinjskog podrijetla poput mesa, mliječnih proizvoda, jaja i sveg ostalog. Radi na struju na principu mikroorganizama koji su pretpatentirani i koji obrađuju cjelokupni otpad u roku od 24 sata – rekla je Katarina Jerbić, dipl. kem. ing. iz tvrtke Interseroh d.o.o.

Voditeljica Eko skupine i Eko škole u OŠ Eugena Kumičića, Maja Đurđić, zadovoljna je što će djeca imati priliku učiti o kompostiranju u svojoj školi.

– Komposter nam je super, smanjit ćemo veliki dio otpada koji se radi normalno u kuhinji, usput ćemo učenike učiti o kompostiranju i kako se zatvara taj krug i kako u zemlju možemo vratiti hranjive tvari za naše biljke koje sadimo.

Komposter tijekom rada ne zagađuje okoliš jer ne stvara nikakav dodatni otpad pa tako nema niti odvod za kanalizaciju. Sve što u njega uđe obrađuje se i čini proces održivim. U skladu s europskom legislativom provodi se proces higijenizacije kako bi nedozreli kompost koji izlazi iz kompostera bio siguran.

U OŠ Eugena Kumičića tijekom cijele godine provode razne eko-aktivnosti, no ovaj tjedan one su intenzivirane jer ulaze u brončani status Eko škole, odnosno dobivanje certifikata kao priznanje za šest godina neprekidnog statusa.

– Provodimo eko program i unutar same nastave, provodimo eko teme, imamo eko skupine koje se natječu, radimo začinski vrt iza škole, brinemo o okolišu. Također skupljamo stari papir, baterije, čepove, elektronski otpad i tako dalj – rekla je Maja Đurđić.

Komposter će u školi biti do kraja školske godine, a nakon ljeta, opet će biti stavljen u funkciju.

Objava FOTO OŠ Eugena Kumičića dobila na korištenje vrijedan komposter pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.