Prijava

Vaša prijava

FOTO Gradom prodefiliralo 500 vatrogasaca sa 70 vatrogasnih vozila


Pod geslom ”vatru gasi brata spasi”, a povodom blagdana svetoga Florijana, zaštitnika vatrogasaca, u Velikoj Gorici održana je u subotu 5. Smotra vatrogasaca i vozila. Tom je prigodom gradom prodefiliralo oko 500 dobrovoljnih vatrogasaca: od podmlatka pa sve do veterana i članova Javne vatrogasne postrojbe, a predstavljena je impozantna oprema, čak 70 vatrogasnih vozila koja su kružila ulicama našeg grada.

– Ljudstvo je naše najveće bogatstvo, to su ljudi koji jamče sigurnost ovom gradu. Ponosan sam na sve koji sudjeluju i koji su prije mjesec dana bili na poplavi, nisu postavljali pitanja, a rade to volonterski – ističe zapovjednik Vatrogasne zajednice i JVP, Borislav Turan.

Vatrogasna zajednica Grada Velike Gorice u svom sastavu okuplja 29 dobrovoljnih vatrogasnih društava i Javnu vatrogasnu postrojbu. Time broji ukupno 2 756 vatrogasaca, od čega 400 operativaca, 309 članova podmlatka, 388 vatrogasne mladeži, 148 vatrogasnih veterana, 47 profesionalnih vatrogasaca, 740 izvršnih kao i pomažuće pričuvne vatrogasce.

– Naši mladi naše su najveće bogatstvo i trebamo ih čuvati. Ako ih
nakon određenih godina ostane i 15 posto u vatrogastvu, to je garancija budućnosti i sigurnosti ovog grada – dodaje Turan.

Gorička vatrogasna zajednica najveća je u Zagrebačkoj županiji, a Grad je godišnje pomaže s oko 12 milijuna kuna koje se ulažu većinom u operativu i opremu.

– Još uvijek nismo zadovoljni kompletnom opremom – priča predsjednik VZ Velike Gorice Dalibor Mrakovčić. Pojedina su vozila
stara više od 50 godina, skupa su za održavanje, pa ostaje intencija za svako društvo nabaviti jedno novo pick up vozilo.

Vatrogasna zajednica radi i na osposobljavanju i usavršavanju vatrogasaca, u redovne aktivnosti ubrajaju se i vatrogasna natjecanja na kojima ostvaruju zapažene rezultate, a osim na intervencijama gašenja požara, vatrogasci su posljednjih godina sve češće i na poplavama.

– Ispada da smo više na poplavama nego na požarima. 2010. godine smo bili dosta nespremni, no sad već imamo više iskustva i poplave su nam sve manji problem, dobro smo organizirani i raspoređeni – zaključuje Mrakovčić.

Smotra u centru grada tako je još jednom pokazala svu raskoš ljudstva i strojeva, što su prepoznali i građani koji su ih došli pozdraviti na ulice grada, pa i oni najmlađi stanovnici koji su vatrogasce gledali s posebnim divljenjem. Na radu i zalaganju čestitao im je i zamjenik gradonačelnika, načelnik Stožera civilne zaštite, Ervin Kolarec. – Naši vatrogasci pokazuju svoju požrtvovnost, humanost i hrabrost kroz cijelu godinu, uvijek su tu kad se naši građani nađu u nevolji, a siguran sam da će i u budućnosti biti na usluzi našoj zajednici, Gradu Gorici i našim sugrađanima – zaključio je Kolarec.

&

Foto: Mario Žilec

Posted by Kronike Velike Gorice on Saturday, May 5, 2018

Objava FOTO Gradom prodefiliralo 500 vatrogasaca sa 70 vatrogasnih vozila pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.