Prijava

Vaša prijava

Predstavljeni EU projekti s velikogoričkog područja


”Svako dijete ima pravo na obrazovanje”, ”Energetska obnova dječjeg vrtića Ciciban”, ”Energetska obnova višestambene zgrade” i ”FEENICS ”projekti su sufinancirani sredstvima Europske unije koji se provode na području Velike Gorice. Danas su, u sklopu ”Dana otvorenih vrata EU projekata u Hrvatskoj” predstavljeni široj javnosti.

Ivan Čobanov iz Upravnog odjela za poduzetništvo, investicije i fondove Europske unije kaže da su zadovoljni provedbom projekata i otkriva zašto je neke teško realizirati.

– Mi jesmo u principu zadovoljni. Moram napomenuti da EU fondovi pokušavaju napraviti ravnopravnost u cijeloj regiji. Mi koji smo na području Zagrebačke županije smo u startu u minusu jer smo u jednom od najrazvijenijih područja Republike Hrvatske. Prednost imaju druga područja, no mi se pokušavamo boriti s našim projektima. Imamo prijavljeno dosta projekata i čekamo rezultate.


Predstavljanje su organizirali Grad Velika Gorica, Gradsko stambeno gospodarstvo Velika Gorica i Razvojna agencija Grada Velika Gorica – VE-GO-RA. Upravo su oni partner u projektu FEENICS (Furthering youth Empowerment through ENhancing Intrapreneurial Commitment and Skills – Jačanje intrapoduzetničkih znanja i vještina mladih). Cilj je osposobiti mlade ljude da budu treneri svojim vršnjacima prilikom usvajanja novih vještina i znanja vezano za poduzetništvo i poduzetničko okruženje.

– Ciljna skupina su nam mladi od 20 do 29 godina, kako oni bez radnog iskustva tako i oni s radnim iskustvom. U sklopu projekta oni će proći radionicu. Računamo da ćemo u svakoj zemlji partneru, a ima nas šest zemalja, radionicu proći 20-ak naših polaznika koji će se potom upoznati s novim alatima. Rezultat projekta će biti e-platforma s alatima za online učenje i s metodologijom kako bi mogli nastaviti s tim aktivnostima na osposobljavanju vršnjaka – rekla je Violeta Crnogaj, v.d. ravnatelja Razvojne agencije Grada Velika Gorica.

U projektu je vodeći partner Institut za obrazovanje odraslih s Islanda, a još sudjeluju partneri, osim VE-GO-RA-e, i iz Grčke, Portugala, Bugarske i Estonije. Crnogaj se nada da se među polaznicima krije i njihov novi suradnik. – Prepoznati i naći mlade ljude pune entuzijazma u svakom je slučaju veliki plus, posebno u radu ovako jedne razvojne agencije i ja se nadam da u nekoj formi ćemo nastaviti s njima surađivati i nakon toga. 

Projekt ”Svako dijete ima pravo na obrazovanje” provodi se četiri godine, a zahvaljujući sredstvima iz EU fonda, zapošljavaju se asistenti u nastavi za svakog učenika s posebnim potrebama.

– Trenutna vrijednost projekta je, on je sada prvi put četverogodišnji, malo više od 10 milijuna kuna, od čega je 8,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava – rekao je Neven Topolnjak, privremeni pročelnik Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i sport.

”Energetska obnova višestambene zgrade” projekt je u sklopu kojega će u Velikoj Gorici biti obnovljeno ukupno 16 zgrada kojima upravlja Gradsko stambeno gospodarstvo. Neke su već obnovljene, dok je obnova u nekima još uvijek aktualna. ”Energetska obnova dječjeg vrtića Ciciban” kreće idući mjesec i vrijedna je skoro 5 milijuna kuna. Na završetku projekta, vrtić će imati obnovljenu fasadu, novu stolariju, uređeno krovište, novu rasvjetu i novi sustav grijanja.

Objava Predstavljeni EU projekti s velikogoričkog područja pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.