Prijava

Vaša prijava

Javni prijevoznici zaustavit će promet na 10 minuta


Na sastanku osam sindikata koji djeluju u ZET-u, te u suradnji sa sindikatima prometa iz Osijeka, Splita i Rijeke, Hitne pomoći i Vatrogasaca, prošlog utorka, 8. svibnja, dogovoreno je da se u znak protesta zbog najave Vlade o ukidanju beneficiranog radnog staža za određene kategorije radnika, koordinirano zaustavi promet u navedenim gradovima i to 16. svibnja na 10 minuta, od 12 sati do 12.10.

Danas je održana i konferencija za medije u povodu najave zaustavljanja prometa u znak protesta protiv najave Vlade RH o ukidanju beneficiranog radnog staža, povećanju penalizacije i povećanju starosne dobi za odlazak u mirovinu.

Sindikati traže sastanak s ministrom rada i mirovinskog sustava Markom Pavićem, a postavili su i pet uvjeta koje traže da se ispoštuju.

1.Da vozači tramvaja i autobusa te kamiona težih od 7.5 tona ostvare pravo na punu profesionalnu mirovinu s 57 godina života uz uvjet da imaju najmanje 25 godina radnog staža u upravljanju navedenim vozilima.

2.Da se umanji penalizacija na prijevremenu mirovinu

3.Da se odgodi povećanje starosne dobi za odlazak u mirovinu do poboljšanja uvjeta radnika u RH

4.Da timovi hitne medicinske pomoći i timovi sanitetskog prijevoza u RH ostvare pravo na beneficirani radni staž

5. Da vozači vatrogasnih vozila zadrže beneficiran staž u sadašnjem trajanju

– U slučaju ne uvažavanja zahtjeva Sindikata, poduzet će se snažnije i šire aktivnosti u koje će se uključiti svi prijevoznici, željeznice, braniteljske udruge i drugi – poručili su.

Objava Javni prijevoznici zaustavit će promet na 10 minuta pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.