Prijava

Vaša prijava

Sve spremno! Kreće izgradnja novog reciklažnog dvorišta


Grad Velika Gorica ishodio je građevinsku dozvolu za izgradnju novog Reciklažnog dvorišta koje će zamijeniti postojeće na lokaciji velikogoričkog “Sajmišta”. Novo reciklažno nalazit će se u budućem produžetku Ulice Franje Boška Kirinčića u Kurilovcu, južno od Sajmišta, na zemljištu koje je UPU-om Velike Gorice određeno kao komunalna zona.

U sklopu dvorišta i Centar za ponovnu uporabu

Reciklažno dvorište zauzimat će površinu od oko 3 tisuće četvrotnih metara, a u sklopu dvorišta bit će izgrađen i Centar za ponovnu uporabu, prva nova građevina takve vrste u Hrvatskoj. Centar će se sastojati od skladišta ulazne robe, radionica za čišćenje i popravke te skladišta i trgovine obnovljenih predmeta spremnih za prodaju.

“Ova je građevina ključna za ostvarenje prvog stupnja aktivnosti u hijerarhiji kružnog gospodarenja otpadom – izbjegavanja stvaranja otpada i pripreme za ponovnu uporabu”, naglašavaju iz Grada.

Osim toga, građani će moći predmete koji im više nisu potrebni, a još su uvijek funkcionalni, donirati Centru, kao što su stari namještaj, bijela tehnika, elektronika, odjeća i obuća, posuđe, igračke, knjige… Radnici Centra takve će predmete očistiti, popraviti i obnoviti te pripremiti za prodaju po simboličnim cijenama, a Centar će predmete moći i donirati potrebitima, odnosno u dobrotvorne svrhe. Na ovaj način izbjegavat će se stvaranje otpada, jer će se predmeti vratiti u uporabu prije nego što uopće postanu otpad.

Nema rasta cijena

Osim CPU-a koji će se električnom energijom napajati iz vlastite sunčane fotonaponske elektrane, u novoj građevini nalazit će se standardno reciklažno dvorište koje će odvojeno sakupljati sve vrste otpada i to na prostoru znatno većem nego što je na raspolaganju u postojećem reciklažnom dvorištu.

Novo reciklažno dvorište biti će primjereno hortikulturno uređeno i uklopljeno u okoliš te će značajno poboljšati standard u odvojenom sakupljanju otpada na području Grada Velike  Gorice i pridonijeti ispunjavanju obveza iz Zakona o otpadu, o najmanje 50 posto odvojeno prikupljenog otpada pripremljenog za recikliranje i ponovnu uporabu do 2020. godine.

“Ured za zaštitu okoliša Grada Velike Gorice će, nadamo se uspješno kao i do
sada, investicijska sredstva za izgradnju novog reciklažnog dvorišta
pokušati prikupiti iz izvora koji neće dodatno opteretiti postojeću cijenu
gospodarenja otpadom”, dodaje se u priopćenju

Objava Sve spremno! Kreće izgradnja novog reciklažnog dvorišta pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.