Prijava

Vaša prijava

Oni koji nam se smiju u lice i rade ovo!


Da su nam šume puna smeća više niše ništa novo ni neobično, baš kao ni tužna činjenica da neodgovorni građani svu onu starudiju koja im ne treba natrpavaju po poljima, na zabačenim mjestima, ostavljaju ispod mostova, na putevima i tako stvaraju divlja odlagališta jer eto- glavno da nije u njihovom dvorištu. Oaze smrada niču k’o gljive poslije kiše, a mnogi samo okreću glave, po onoj „mene se to niš ne dotikavle“.
E pa trebalo bi vas se „dotikavati“!

Nedavno su u našu redakciju pristigle i fotografije na kojima se vidi kako je netko bacio hrpu iskorištenih lampaša s groblja ravno- u šumu. Počinitelj se nije potrudio ni malo prekriti trag, pa možda zaći malo dublje. Ne, on je šeretski istovario smeće odmah na početku, na ulazu, kao da se svakom od nas koji o ovakvim stvarima ipak promišljamo i brinemo samo glasno nasmijao u brk. I ne samo to, još je u maniri gospodina kakav je, sigurno glasno i masno pljunuo, nasmijao pa otišao.

Kako nam piše čitateljica, a mi ponavljamo točnu lokaciju kako bi i službama koje ga nisu mogle pronaći, olakšali posao; prizor s fotografija uživo potražite nakon groblja u Buni, prvo skretanje u šumu s lijeve strane, nakon spomen parka 200 metara.

Obratili smo se odmah nadležnim službama; VG Komunalcu koji upravlja grobljima te brine o održavanju zajedničkih površina na groblju, sakupljanju i odvozu otpada s groblja Velika Buna i još sa sedam groblja na području grada i VG Čistoći koja odvozi komunalni otpad s groblja.

Otpad na groblju u Buni prikuplja se u velike kontejnere koje prazni i odvozi VG Čistoća i to specijalnim vozilom MAN-power press, te ga potom odnosi u za to predviđene spremnike ili na odlagalište, objasnili su proceduru.

„VG Komunalac odbacuje bilo kakvu sumnju da su radnici UJ Groblja ili općenito zaposlenici VG Komunalca istovarili otpad s groblja (hrpu lampaša) na ulaz u šumu. Današnjim izvidom na prostoru groblja Velika Buna i uz ogradu groblja, nisu pronađene “hrpe lampaša s groblja” te napominjemo kako VG Komunalac nije odgovoran za zbrinjavanje divljih odlagališta. Sigurni smo da VG Čistoća sa svojim kamionima zbrinjava otpad na za to predviđena mjesta, a nikako u šume, zelene površine ili bilo koje javne prostore odnosno prirodu. “, stoji u njihovom odgovoru.

Daljnja je pretpostavka kako je ovo djelo nesavjesnih građana, no onda su to sigurno građani koji u posjedu imaju kakav veći automobil ili kombi koji će natovariti ovoliko lampaša. Zanimljivo je da je iz lampaša izvađen unutarnji dio (loj) koji se može iskoristiti za izradu novih. Inače, doznali smo i kako plastika od lampaša ne ide u uobičajenu posudu za reciklažu s naznakom „plastika“ jer je riječ o plastici koja je već sagorjela tako da se zbrinjava na posve drugačiji način. Kad bi privatni kooperant (koji u ovoj priči, napominjemo, ne postoji-kažu nam u VG Komunalcu), poželio deponirati (na odgovoran i pravi način) ogromne količine izgorjele plastike za to bi morao još dodatno platiti zbrinjavanje. Ali on nije tu da plaća, nego da vozi, pa bi mu bilo lakše to istovariti- u obližnji jarak. Ili šumu… Takvoj je gospodi savsim sve jedno. Jer „nebu njega nigdo jeb**“

 

Objava Oni koji nam se smiju u lice i rade ovo! pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.