Prijava

Vaša prijava

KNJIGA TJEDNA Benedict Wells: Kraj samoće


Roman “Kraj samoće” („Vom Ende der Einsamkeit“) Benedicta Wellsa (r.1984., München) premijerno objavljen 2016., a prošle godine i u Hrvatskoj zahvaljujući Hena com nakladi, uvršten je na listu 100 najboljih knjiga napisanih na njemačkome jeziku. Projekt “100 Gute Bücher / 100 German Must-Reads” pokrenuo je koncem 2018. njemački medijski servis Deutsche Welle i obuhvaća 100 najboljih njemačkih romana napisanih u 20. i 21. stoljeću i prevedenih na engleski jezik. Među kapitalna djela poput “Buddenbrookovih” Thomasa Manna, “Procesa” F. Kafke i drugih velikana njemačke književnosti uvršteno je i ovo iznimno djelo suvremenoga njemačkog autora B. Wellsa.

Nagrada Europske unije za književnost i četiri njemačke književne nagrade dovoljno govore o snazi djela u kojemu se kao književne teme isprepliću braća i sestre, problematično odrastanje, prijateljstvo, internati i gubitak bliskih osoba. Struktura romana temelji se na tragediji u ranome djetinjstvu glavnog lika Julesa koja  ga osuđuje na preseljenje u internat, gdje boravi do kraja srednje škole zajedno sa starijim bratom Martyjem i sestrom Liz. Njihov nekada idiličan odnos postupno se tali pod pritiskom puberteta, ovisnosti i društvenih odnosa. Životni putevi im se razilaze: Marty postaje uspješan poduzetnik, Liz bježi od odgovornosti i zadovoljstvo pronalazi jedino u kratkotrajnim avanturama i opijatima, a sve čemu Jules teži jest pronalazak sreće i osjećaja svrhovitosti življenja. U internatu Jules upoznaje Alvu, djevojku s kojom stvara snažan odnos čije će spone ostati trajno neraskidive. Godine će proći i  upravo kada se Jules nađe zastrašujuće blizu ispunjenja, sudbina će ponovo pokazati svu svoju surovost. Autobiografski elementi bitno su utjecali na vjerodostojnost knjige i provlače se kroz ovu lijepu i tužnu ljubavnu priču koju glavni lik proživljava.

„Kraj samoće“ postigao je ogroman uspjeh na njemačkome govornom području, a preveden je na dvadeset i osam jezika. Nakon godina provedenih u Barceloni, autor se vratio u Njemačku, gdje živi na relaciji Berlin – Bavarska. Benedict Wells, čije ime dolazi od benedictus (lat. blagoslovljen), zaista je blagoslovljen talentom za pisanje predivnih romana.

Pripremila: Dražena Petrišić

Objava KNJIGA TJEDNA Benedict Wells: Kraj samoće pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.