Prijava

Vaša prijava

KNJIGA TJEDNA Danijel Špelić: Uljezi/Odjeci


Ako izuzmemo kriminalistički i, u ipak nešto manjoj mjeri, ljubavni roman, u suvremenoj hrvatskoj prozi rijetko susrećemo autore žanrovske proze. Uz pokoji SF i stidljive primjerke fantasyja, čini se da je od svih žanrova hororac najmanje zastupljen. Danijel Špelić, autor mlađe generacije rodom iz Zapadne Slavonije, u svoja zadnja dva objavljena romana ispravlja tu nepravdu, i to čini zapanjujuće dobro. Pa krenimo redom!

„Odjeci“ su, kao i „Uljezi“, smješteni na osamljeno slavonsko imanje, u obnovljenu kuću u Istočnoj Slavoniji koja je prije trideset godina bila poprište krvave obiteljske tragedije. Jezoviti noćni događaji lokalnog noćnog čuvara navodno su natjerali u ludilo, a rođak novih vlasnika koji kuću treba pričuvati do konačnog uređenja ubrzo će se uvjeriti da su lokalne glasine istinite… Domagoj Valentić zapitat će se postoje li duhovi jer ono što se noću događa u kući nadilazi granice realnoga. Mračna i zaboravljena obiteljska prošlost, o kojoj u selu izgleda svi sve znaju, ali uporno šute, nije jedina tajna koju skriva samotno imanje.

Radnja najnovijeg romana „Uljezi“ u početku daje naslutiti da će pripovijedanje tematski ponovno krenuti u smjeru neobjašnjivog i nadrealnog, ali ovoga puta opasnost je za Miroslavu Pavić i Matka Starčevića itekako stvarna. Kad se planovi o zabavnom vikendu na izoliranom imanju u okolici Pakraca izjalove zbog nedolaska drugog para prijatelja, a njih dvoje po povratku iz šetnje okolicom ustanove da im je netko onesposobio auto, Miroslava i Matko prisiljeni su provesti noć u praznoj kući. Ono što se u početku činilo kao nečija neslana šala, pretvorit će se u pravu napetu, zastrašujuću i krvavu igru skrivača… Danijel Špelić roman je napisao na temelju vlastitog scenarija za kratki film „Vikend“ te je zadržao elemente transkripata policijskih ispitivanja kroz koje upoznajemo ostale likove upetljane u ovu priču. Tko su mogući sumnjivci i tko na kraju krajeva iza svega stoji, otkrivamo tek na samom kraju priče.

Smješteni u autoru dobro poznat ambijent rodne Slavonije, s malim brojem dobro osmišljenih likova, Danijel Špelić u oba romana postepeno gradi atmosferu jeze s neizbježnim trenucima iznenadne panike i obrata u radnji. Od žanrovskog romana ne možemo očekivati neke vrhunce mudrosti, ali iznimna lakoća čitanja, prohodnost i filmičnost kojom su prožeta oba Špelićeva naslova, kao i činjenica da je jedan od rijetkih domaćih književnika koji nam može ponuditi punokrvni hrvatski horor, vrijedni su vašeg uloženog čitateljskog truda. Svakako preporučujemo svima koji se ponekad vole malo naježiti!

Danijel Špelić (1979.) hrvatski je pisac, kolumnist, amaterski filmski kritičar i scenarist. Iza njega je nekoliko naslova kriminalističkih romana, scenarij za film „Vikend“ i dva horor romana „Odjeci“ (2018.) i „Uljezi“ (2019.). Živi i radi u rodnom Pakracu, čije ga ulice, kako sam priznaje, redovito nadahnjuju u njegovim radovima.

Pripremila: Ivana Grubačević

 

 

Objava KNJIGA TJEDNA Danijel Špelić: Uljezi/Odjeci pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.