Prijava

Vaša prijava

AFRIČKA SVINJSKA KUGA Ozbiljna prijetnja od bolesti koja bi mogla uništiti turopoljski brend


Nekad je to bila bruceloza, danas je Afrička svinjska kuga koja ozbiljno prijeti, ne samo Turopoljskoj nego i ostalim pasminama svinja u cijeloj Hrvatskoj. Riječ je o bolesti koja se rapidno širi svijetom, a prisutna je i u sedam europskih zemalja- Poljskoj, Litvi, Letoniji, Rumunjskoj, Slovačkoj, Češkoj i u Mađarskoj te u Ukrajini i Bjelorusiji.

Kuga stiže, pitanje je kada

„Više ne dvojimo hoće li bolest stići i kod nas, samo ostaje pitanje kada. Zbog toga poduzimamo sve potrebne mjere i činimo sve u vidu suzbijanja pojave bolesti“, objašnjava nam voditeljica Laboratorija za Afričku svinjsku kugu pri Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, Lorena Jemerčić koja je na ovu temu održala predavanje u vijećnici Pučkog učilišta, a u organizaciji Znanstvenog zavoda HAZU-a u Velikoj Gorici. Predavanje je okupilo brojne eminentne znanstvenike, akademike i stručnjake iz cijele Hrvatske, ali i stočare, vlasnike obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva kojima bi navedena bolest nanijela nenadoknadivu štetu.

Kako bi se spriječila (ili barem usporila ili zaustavila) pojava ove bolesti i kod nas Ministarstvo poljoprivrede od 2010. poduzima niz mjera, nastavlja Jemerčić. Među njima su inspekcija farmi po cijeloj Hrvatskoj, pojačan je carinski nadzor robe i mesa, te zabrana onih proizvoda koji stižu iz zemalja u kojima je bolest prisutna. Osim toga, zabrana je držanja svinja na otvorenom, niz mjera provodi se i na lovištima te se sustavno radi na drastičnom smanjenju krmača u Hrvatskoj.

Čovjek se ne može zaraziti

Jemerčić naglašava kako je riječ o bolesti koja ne prelazi na čovjeka te za njega ne može imati štetne posljedice. „To je isključivo bolest svinje i čovjek se ne može zaraziti, no ono što je prisutno je socijalni faktor. Pojavom bolesti doći će do pada svinjetine na tržištu, ali i zatvaranja farmi, uništavanja bolesnih i na bolest sumnjivih životinja, a zabrana prometa itekako može utjecati i na OPG-ove i nanijeti tešku situaciju svinjogojstvu i ukupnom gospodarstvu“, zaključuje.

Kad govorimo o području Velike Gorice i Turopolja, posebna ugroza tiče se ovdje naše tradicionalne pasmine, Turopoljske svinje koja obitava i u otvorenom ali zaštićenom Turopoljskom lugu. U cijelom Turopolju 200-tinjak je primjeraka svinje jer grad sufinancira s 500 kuna subvencije uzgoj ili držanje po jednoj krmači ili nerastu.

„Pojava Afričke svinjske kuge uvelike bi ugrozila izvornu pasminu turopoljske svinje zbog čega se ovom problemu treba pristupiti sustavno i ozbiljno, važno je na vrijeme se educirati kako bi spriječili moguću katastrofu“, istaknuo je, među ostalim, zamjenik gradonačelnika, Ervin Kolarec.

Iako je posljednjih godina na turopoljskom području svinjogojstvo u padu još uvijek se na pojedinim poljoprivrednim gospodarstvima uzgajaju svinje za prodaju i osobne potrebe. Trenutna proizvodnja na području Grada Velike Gorice iznosi oko 5000 svinja.

Objava AFRIČKA SVINJSKA KUGA Ozbiljna prijetnja od bolesti koja bi mogla uništiti turopoljski brend pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


AMC Portal na konferenciji ASDA 2019