Prijava

Vaša prijava

POHVALA PETKOM Mali čuvari prirode i baštine


Mališani dječjeg vrtića Žirek već su poznati kao mali ekolozi. Svakodnevno unutar vrtića rade prava mala umjetnička djela od recikliranog materijala i otpada, sade biljke, povrće i voće, a svoje su eko aktivnosti danas povezali i s tradicijskom kulturom i prometom.

„Izrađujemo predmete od recikliranog materijala, ništa ne bacamo, sve iskorištavamo, čuvamo planetu Zemlju i educiramo naše najmlađe“, poručila je ravnateljica DV Sandra Crnić.

Tako su mališani predstavili svoja umijeća koja njeguju već četiri godine otkako vrtić ima status eko vrtića. Odgojiteljica Božena Tomina uvela nas je i u tradicijsku sobu koja vrtićancima služi za igru i učenje. A tamo, hrpa starih predmeta; od starinskog suđa, psihe, ćupova ili pegla, tu je i stara turopoljska hiža i soba s ormarom. „Bavimo se narodnim običajima, pjesmama, dječjim igrama, brojalicama, zagonetkama. Njegujemo i tradicijski govor, djeca recitiraju na kajkavskom, napravili smo i abecedu na turopoljskom“, govori nam odgajateljica.

A osim na tradiciji i običajima, naglasak je danas bio i na prometu, pa im je u goste stigao prometni policajac. Ivan Josić kontakt je policajac i djeci je objasnio kako se ponašati u prometu.

“Cesta nije mjesto za igranje, a dok ne krenu u školu uvijek moraju ići u pratnji roditelja, djedova i baka“, govori nam Josić koji je klincima predstavio i semafor, zebru i pravila ponašanja. Mali ekolozi pozorno su ga slušali, a onda i nama predstavili svoj umjetnički rad. Inače, većina goričkih vrtića ima eko status i svaki od njih je ove dane posebnu pažnju posvetio ekologiji.

Galerija fotografija:

 

Objava POHVALA PETKOM Mali čuvari prirode i baštine pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.