Prijava

Vaša prijava

BRASS Gorica ponovo meka umjetničke kreme limenih puhača


Neki kažu- nesretan, ali za ekipu koja priprema 13. Brass festival u našem gradu taj je broj i više nego sretan. „Veselimo mu se, opet ćemo podići ljestvicu umjetničkog izričaja u našem gradu i ugostiti kremu umjetnika limenih puhačkih instrumenata“ , sa  zadovoljstvom izgovara umjetnički ravnatelj festivala Tomislav Špoljar dok sjedimo na kavi u toplo popodne. Pridružio nam se i voditelj Odjela za kulturu Pučkog učilišta, Dražen Kurilovčan.

Ništa nije slučajno
Upravo su ova dvojica umjetnika, Velikogoričana, prije 13 godina započeli pisati stranice
velikogoričkog Brassa. „Ništa se ne događa slučajno“, govore nam. „Željeli smo od Gorice stvoriti grad Festivala, Brass festivala. Nismo htjeli da Gorica bude samo spavaonica ili grad isključivo folklora, željeli smo mu dati još jedan izričaj i sadržaj, dovesti u naš grad eminentne umjetnike i stvoriti lijepu kulturnu priču. Mislim da smo u tome uspjeli“, kaže Kurilovčan. Njegove riječi, dodat ćemo mi, potvrđuje i publika koja iz godine u godinu prepoznaje kvalitetu ovog festivala. Iako je u počecima festivalska publika bila malobrojna i probrana, danas u Goricu rado stižu i gosti, glazbenici, umjetnici i publika iz cijele regije; iz Bosne, Srbije, Slovenije… „Oni vole doći u Gorici jer ovdje je i odlična atmosfera, a i kvaliteta izvedbe je na visokoj razini“, govori nam Kurilovčan. I zaista, u proteklih 12 godina VG Brass ugostio je neke od najsjajnijih zvijezda limenih puhača, skladatelje,
dirigente… Bio je tu „američki Mozart“ Eric Ewazen, austrijski Mnozill Brass, a festival je predstavio zasta sve; od renomiranih ansambala iz Francuske, domaćeg Miroslava Petkova pa sve do poznatog trubača Guillauma Couloumyja, prisjeća se Špoljar.

Stižu otac i sin Reinhold, Fabrizio Bosso…
Niz se i ove godine nastavlja, a predvode ga otac i sin, na trubi i trombonu, Reinhold i David Friedrich. Stiže i skladatelj Charles Reskin koji će za obitelj Friedrich skladati djelo namjenski napravljeno za gorički Brass, pod nazivom „Friedrich Strasse“ za trombon, trubu i klavir. Sa sveučilišta u Grazu stiže Big band studenata, a tu je i renomirani talijanski trubač, Fabrizio Bosso. U svakom slučaju, bit će to još jedan festival za pamćenje, ubilježite ga na vrijeme u svoje kalendar i ne propustite nastupe vrhunskih umjetnika. Velika Gorica, od 30.svibnja do 5.lipnja. Detaljni program doznajte ovdje. Vidimo se!

Objava BRASS Gorica ponovo meka umjetničke kreme limenih puhača pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.