Prijava

Vaša prijava

Sve boje Uskrsa i proljeća u njihovim su rukama


Uskrsne košarice, pisanice i zeko dočekat će vas na ulazu u grad. Nastavite li malo dalje do jednog, pa drugog kružnog toka čekaju vas šarene, cvjetne i vesele zelene površine, uoči blagdana odjevene u uskrsno ruho, dok vas sa svake strane ulice pozdravlja cvjetni tepih proljetnog cvijeća, pokošena trava, mašu drvoredi…

O zelenim površinama u našem gradu svakodnevno brine 30-ak djelatnika VG Komunalca. Mi smo ih zatekli u Velikoj Kosnici, točnije, ženski dio. Vrijedne žene sadile su ruže i obogaćivale cvijeće, a uz Kosnicu već su iste posadile i u Kobiliću. „Dan nam prođe u dobroj atmosferi, a i posao se lakše napravi uz dobre i vrijedne kolegice i pokoju šalu. Naš posao je borba s dračem, a to je borba s vjetrenjačama, taman dođete do kraja gredice i onda morate ponovo“, šali se Branka Trumbetaš dok u društvu kolegica taman dovršava cvjetnu košaru. Treba zasaditi još jednu, pa onda na ručak, pa se djevojke iz Kosnice sele prema gradu gdje ih čeka još posla oko cvijeća i nadosadnje.

Nije njima ženama lako u ovom poslu, posebice kad ih je svega šest, a rade skoro sve poslove kao i muški im kolege. „Još samo što ne kose travu, a i tu bi uskočile ako treba“, pohvalila ih je voditeljica održavanja Javnih zelenih površina Adrijana Mrkonjić koja ne izostavlja ni to da rade i po kiši i po suncu, i s kabanicama i na plus 40 i po najvećem snijegu. „Zaista se trude svi kako bi grad bio uređen onako kako zaslužuje“, govori nam Arijana s kojom, osim o raspodjeli muško-ženskih zadataka, razgovaramo i o tome što se sve dolaskom ljepšeg vremena radi i sadi. Pa tako doznajemo kako se trenutno nadosađuje postojeće cvijeće, tijekom proljeća imali su 500-tinjak komada nadosadnje, a početkom svibnja stižu i ljetnice. „Bit će to raznovrsno šareno cvijeće, begonije, petunije, salvije, veći je izbor. Bit će to šarenilo boja i mirisa“, govori nam Arijana.

 

Osim toga, ljepše vrijeme poziva i na uređenje zelenih površina pa je tako ovih dana u tijeku i košnja trave uz gradske prometnice i u parkovima, zasađeno je nekoliko novih stabala u Starom Čiču, u Mlaki je posađen mladi drvored kuglastih javora. Ususret Uskrsu u gradu ćete naići i na tri velike pisanice oslikane gradskim motivima i motivima Uskrsa i to kod Muzeja Turopolje, Pučkog učilišta i na Trgu Stjepana Radića. Pisanice vise i s krošanja od Tržnog centra prema gradu, a svake se godine ponuda upotpunjuje s nečim novim.

Šarene cvjetne proljetne boje već sad nam mašu iz parkova i s ulica, a dolaskom toplih dana jedva čekamo uživati u ljepotama, bojama i mirisima proljetnog cvijeća kad ćemo samo, kao bumbari, sjesti na obližnju klupu i dopustiti da nas opije cvjetni proljetni nektar.

Objava Sve boje Uskrsa i proljeća u njihovim su rukama pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.