Prijava

Vaša prijava

Sretan Uskrs!


Katolički vjernici slave najveći i najstariji kršćanski blagdan, blagdan Isusova uskrsnuća od mrtvih. Uskrsnuće Isusa Krista temeljno je vjerovanje kršćanstva koje kazuje da je Bog treći dan uskrsnuo Isusa iz mrtvih i on daje nadu da će i čovjek, baš poput Isusa, jednog dana uskrsnuti, odnosno da ga negdje drugdje čeka vječni život.

Evanđelje po Ivanu kazuje:

“Uputiše se onda Petar i onaj drugi učenik i dođoše na grob. Trčahu obojica zajedno, ali onaj drugi učenik prestignu Petra i stiže prvi na grob. Sagne se i opazi povoje gdje leže, ali ne uđe. Uto dođe i Šimun Petar koji je išao za njim i uđe u grob. Ugleda povoje gdje leže i ubrus koji bijaše na glavi Isusovoj, ali nije bio uz povoje, nego napose svijen na jednome mjestu.

Tada uđe i onaj drugi učenik koji prvi stiže na grob i vidje i povjerova. Jer oni još ne upoznaše Pisma da Isus treba da ustane od mrtvih”

Preduskrsno razdoblje počinje na Čistu srijedu ili Peplnicu, čime počinje Korizma odnosno 40 dana pripreme za Uskrs, a u kojoj se vjernici najčešće odriču neke svoje “slabosti”, poste, manje jedu slatko, poziva ih se na pokoru kroz molitvu, post i dobra djela. Korizma završava Velikim četvrtkom koji, uz Veliki petak i Veliku subotu, čini Vazmeno trodnevlje.

Objava Sretan Uskrs! pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.