Prijava

Vaša prijava

Danas je Jurjevo, evo kako je obilježeno u Lomnici i Mracllinu


Sveti Juro kres nalaže, na Jurjevo navečer…

A večer uoči blagdana Jurjeva, čija je centralna proslava u nedjelju u Lukavec gradu, okupili su se mještani u Lomnici, Mraclinu, ali i još nekim mjetima u okolici Turopolja pa zapalili krijes koji na Jurjevo naviješta dolazak nove gospodarske godine.

Lomničko Jurjevo je dugogodišnja tradicija koja se nastavlja svake godine. “Pjevali smo, plesali, skupili drvlje, granje i napravili lepi veliki krijes”, govori nam Mijo Jakunić, predsjednik KUD-a Nova Zora. Tajnica Zlatica Krznarić dodaje kako je tu bilo mnogo turopoljskih i lomničkih pjesama otpjevanih na stari, arhaični način kako to samo Lomničani znaju.

U krijesu sudjeluje cijelo mjesto jer mještani dovoze na krijes sve grane i šibe koje im ostanu nakon obrezivanja voćki, a da bi sve proteklo u redu i bez požara zaduženi su vatrogasci.

I ovo je Jurjevo bilo u znaku 100.obljetnice društva. U slavljeničkoj godini pripremaju još niz događanja, a centralna svečana sjednica bit će 8.lipnja, dok za potkraj godine, tamo u studenom, pripremaju cjelovečernji koncert svih članova KUD-a.

U Mraclinu “Kajkavski putešestvium”

I u Mraclinu je bilo živo i veselo, uz krijes i tamburaše. Tam su pak pristigli glumci i glazbenici koji su predstavili “Kajkavski putešestvium”, poetski putopis kajkavskog pajdaša z Međimurja, Leonarda Čečija Bakse. U programu su nastupili Mirko Žiga Švenda, Andrea Baković, Goran Grgić, uz Dragu pl. Katulića iz Buševca i Tamburaški sastav Dučeca. U pomoć su pristigli i mladi folkloraši, ženski vokalni zbor, a žene su se potrudile da gosti ne odu žedni ni gladni. Bila je to prava Jurjevska svetkovina do kasno u noć

https://www.facebook.com/watch/?v=374755886461279

 

Objava Danas je Jurjevo, evo kako je obilježeno u Lomnici i Mracllinu pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Uskrs u Gradićima; od uskrsnih korala do gospela

Ena i Pavao pozvani na državno Natjecanje iz Fizike