Prijava

Vaša prijava

Mini četverac u Mlaku, Maxi u Hribar


Sjajne rezultate nosi naši mali matematičari s Matematičkog četverca, ekipnog natjecanja iz matematike za učenike osnovnih škola Zagrebačke županije.

Natjecanje se sastojalo od dva kruga, od kojih je prvi održan u travnju, a drugi u svibnju. U drugi se krug natjecanja plasiralo sedam najboljih ekipa u kategoriji MINI četverac (5. i 6. razred) i šest najboljih ekipa u kategoriji MAXI četverac (7. i 8. razred). S našeg područja, to su bile ekipa „Matka 1“ iz OŠ Velika Mlaka (MINI četverac), ekipa „Veli Jura 1“ iz OŠ Jurja Habdelića te ekipe „Pitagora“ i „Korijen iz pi“ iz OŠ Nikole Hribara (MAXI četverac).Iako sve ekipe i mentore treba pohvaliti za plasman na završni krug natjecanja, neke ekipe su se izdvojile od ostalih. Ekipe su uz ekipno rješavanje zadataka na domišljat način izradili i prezentirali svoj projektni zadatak.

Ekipa iz Velike Mlake je na posebno zanimljiv način prezentirala svoje mjesto posluživši se Fibonaccijevim brojevima. Hribarevci su kroz matematiku, prikupljene i obrađene podatke, mnoge potaknuli na razmišljanje. Jedni su pokazali kako uštedom spasiti mnoge ljudske živote, dok su drugi prezentacijom istaknuli kako se odgovorno odnositi prema okolišu i hrvatske šume. Svojom aktualnom temom o odabiru povoljnijeg telekomunikacijskog operatera ekipa „Veli Jure 1“ i ove je godine privukla veliku pažnju članova povjerenstva.

Medalju za prvo mjesto u kategoriji MINI četverac zauzela je ekipa „Matka 1“ iz OŠ Velika Mlaka, Blaža Krajinovića, Nikoline Kišak i Alojzije Klenkar s natjecateljima Šimunom Imprićem, Nikom Gelo, Mateom Hrženjak i Martom Miličević, a najbolja ekipa s našeg područja u kategoriji MAXI četverac bila je ekipa „Pitagora“ iz OŠ Nikole Hribara mentorica Marjane Kuliš i Višnje Ridzak s natjecateljima Emom Keleković, Gabrijelom Lovrić, Franjom Ksaver Jarošem i Zvonimirom Antolovićem.
Održavanje ovog natjecanja četvrtu godinu zaredom omogućila je, prije svih, Zagrebačka županija, a nagrade su osigurali i sponzori DM-drogerie markt, izdavačke kuće „Školska knjiga“, „Alfa“ i „Profil“ te Hrvatsko matematičko društvo.

Objava Mini četverac u Mlaku, Maxi u Hribar pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.