Prijava

Vaša prijava

KUD Nova zora: Već 100 godina živimo folklor


Malo je folklornih društava u Turopolju koja se mogu pohvaliti čak 100-godišnjim radom. Jedno od njih je KUD Nova Zora iz Donje Lomnice koja, ovaj okrugli veliki jubilej, obilježava već cijele godine nizom manifestacija i koncerata. Posebno svečano bilo je u subotu, kad je u društvenom domu u Lomnici održana centralna svečanost proslave 100. obljetnice, a koja je okupila brojne članove društva, aktivne i umirovljene, brojne mještane (od kojih je tek mali dio onih koji na neki način nisu bar jednom u životu bili članovi društva). Stigli su i gosti, gradski čelnici, predstavnici kulturnih i društvenih gradskih institucija, podršku Lomnici i iskrene čestitke svojim su dolaskom iskazali i prijateljski KUD-ovi.

“Za nas je to velik dan, velik jubilej i njime se dičimo. Posebno nas veseli jer su mladi bili oduševljeni cijelim programom, što nam je pokazatelj da vole to što rade i kako doprinose, te smo sigurni da će oni nastaviti stvarati i djelovati kroz KUD”, govori nam predsjednik KUD-a Mijo Jakunić.

Proslava je bila i povod da se društvo zahvali ponaosob članovima koji su svojim radom i zalaganjem najviše doprinijeli, pa su dodijelili i zahvalnice, a dodatne zahvalnice uručili su i u ime Hrvatskog sabora kulture. Djelić rada predstavili su svečano i na pozornici, kroz pjesmu, a kako se društvo razvijalo od početaka do danas prikazao je dokumentarni 20-minutni film koji je obuhvatio djelić povijesti od 1919. pa sve do današnjih dana, odnosno do onih najmlađih koji će nastaviti graditi rad koji su započeli njihovi preci.

“Svojim radom, zalaganjem i kvalitetom KUD Nova Zora primjer je svima, a prikazana povijest može biti na ponos svakom Lomničanu. Posebno smo ponosni na pomladak KUD-a Nova Zora. Ti mladi ljudi garancija su i zalog će ove vrijednosti koje su gradili kroz prvih 100 godina i idućih 100, pa i više, biti sačuvane i prezentirane u Hrvatskoj i šire”, rekao je zamjenik gradonačelnika, Krešimir Ačkar.

A sto godina duga povijest KUD-a Nova Zora prva slova piše 1919. kad učitelj Juraj Bodić u Lomnici osniva prvi tamburaški sastav. Pet godina kasnije osnovan je i pjevački zbor na čelu kojeg je zborovođa Nikola Toth, a 30-tih godina postaju članicom „seljačke sloge”. Nastupaju na međunarodnim smotrama folklora, Vinkovačkim jesenima, putuju u Mađarsku, sudjeluju i u velikoj Turopoljskoj svadbi u Buševcu i Zagrebu. U novijoj povijesti tu su nastupi u Španjolskoj, Austriji, Makedoniji, Sloveniji, zatim Međunarodni festivali u Europi, ponosni su i na 20 godina suradnje s Hrvatskom kulturnom zajednicom u Devinskom novom selu u Slovačkoj, a česti su gosti na Goričkim večerima, smotrama, Fašniku, Svetoj Luciji, Bartolovom…

Ono što krasi ovo društvo, i na što su neizmjerno ponosni arhaično je izvorno pjevanje, ali i izvorni folklor po kojem su postali prepoznatljivi. To je ono što Lomničani gaje, što vole i čime se ponose i prenose s generacije na generaciju. I ove su godine sa žetvenim običajima prvi u izvornom folkloru na županijskoj smotri, te drugi u koreografiranom, a posebno su ponosni na prvo mjesto u državi u koreografiranom folkloru 2016.
“Samo onaj tko iskreno voli i tko radi ovo sa srcem, iz ljubavi, može postići takve uspjehe. Mi liježemo noću u mislima s KUD-om, budimo se ujutro razmišljajuć što i kako dalje, što još treba napraviti, što organizirati. To je velika ljubav. To nije samo folklor, ja bih rekla da je to život za ovu zajednicu”, zaključila je tajnica KUD-a Zlatica Krznarić.

Dodajmo kako ovom manifestacijom proslava ne završava. Dapače, nastavlja se uskoro još jednim cjelovečernjim koncertom, a Lomničani najavljuju kako će posebno bogati biti ovogodišnji Vojkovi dani, kojima se prisjećaju jednog od najplodonosnijih učitelja, zborovođe i zapisivača narodne baštine, Vojka Miklaušića. Osim toga, u pripremi je i monografija KUD-a, autora Slavka Stepanića, koja će na 400-tinjak stranica, uz brojne zapise i fotografije, predstaviti bogatu 100-godišnju povijest društva.

Foto: Renato Glogovčan

Objava KUD Nova zora: Već 100 godina živimo folklor pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.