Prijava

Vaša prijava

Premijera filma o nepoznatoj ljubavnoj priči Augusta Šenoe


17_Muzej_Turopolja_Dario_Drvodelić-2-2.jpg

August Šenoa najplodniji je hrvatski književnik 19. stoljeća, no njegova ljubavna priča slabo je poznata. Upravo ova dirljiva priča  o njegovoj najvećoj i  jedinoj ljubavi, Slavi pl. Ištvanić, povezuje ga s Turopoljem i daje uvid u njegovu intimu. Bila je to ljubav na prvi pogled. August i Slava sreli su se na građanskom balu u svratištu „Biela ruža“ u Velikoj Gorici gdje je Šenoa došao na poziv prijatelja Đure pl. Ledera kojeg je upoznao na studiju u Beču.

U jeku žestokih borbi plemenitaša za očuvanje stečenih prava te podjela na one koji se zalažu za ugarski hegemonizam i onih sklonijih Jelačićevoj viziji Hrvatske, razvija se predivna ljubavna priča. Slavica i August vjenčali su se 1868. godine i imali šestero djece. August Šenoa umire 1881. u 43. godini života, a Slavica mu ostaje vjerna sve do svoje smrti u 94. godini života.

Na ideju o snimanju priče o ljubavnoj priči slavnog književnika došao je Vladimir Štarkelj,  dok je scenarij napisala Ana Katulić. Ekipa Kronike Velike Gorice sudjelovala je na cijelom projektu i iznimno se ponosi filmom koji će se u četvrtak prikazati.

27_Muzej-Turopolja_Irma_Podoreški.jpg