Prijava

Vaša prijava

Zidno slikarstvo u Turopolju: Od Rimljana do današnjih dana


Predavanjima o tehnikama zidnog slikarstva te uličnoj umjetnosti u našem su gradu ovih dana otvoreni Dani europske baštine, koji se protežu sve do idućeg tjedna raznovrsnim predavanjima, radionicama I akcijama. Ove godine u fokusu je ulična kultura i umjetnost, odnosno ovogodišnja manifestacija nosi naziv #OSLIKAJKULTURU – Murali Turopolja.
“Program je interesantan za svakoga, a nama je značajan jer ove godine progovara o baštini zidnog slikarstva kojeg pronalazimo u drvenim kapelicama po Turopolju. To je kulturno povijesno nasljeđe koje nam je vrijedno i interesantno”, govori nam pročelnik Zvonko Kunić.

Kapelice u Buševcu i Mlaki od velikog značaja

Program je osmišljen kao niz poučnih i zabavnih potprograma koji će kroz temu zidnog slikarstva povezati kulturnu baštinu sa suvremenim načinima likovnog izražavanja, uličnom umjetnošću, pa kroz bogat program sudionici i javnost imaju prilike upoznati jedan segment vizualne kulture, zidno slikarstvo prošlosti i sadašnjosti u Turopolju. Spomenimo tu kapelicu sv. Barbare u Mlaki ili drvenu kapelu sv. Ivana Krstitelja u Buševcu koji su predvodnici zidnog slikarstva u ovom kraju.

Radionica u Muzeju Turopolja

U Muzeju Turopolja u četvrtak su se bavili oslikavanjem. Okupila je radionica srednjoškolce, osnovnoškolce i građane koji su radili tehnikama zidnog slikarstva, slikanja s tradicionalnim vezivima poput raznih vrsti tempera, a pokušali su slikati i na drvenim podlogama, što je karakteristično upravo za Turopolje, govori nam profesorica Suzana Damjani s Odsjeka za konzerviranje likovnih umjetnina s ALU. “Ovo je način da stanovništvu Turopolja ukažemo na vrijednost kulturne i povijesne baštine, te osvijestimo kako je u ovim krajevima kontinuitet zidnog slikarstva prisutan od Rimskih vremena pa sve do današnjih dana”, govori nam Damjani.

Do kraja tjedna još je programa u sklopu manifestacije. U nedjelju je u Lukavcu Escape room na temu „Baština iz davnina murali kao vještina“, u organizaciji Goričkog kluba mladih, no nažalost, sva mjesta za escape room već su popunjena. Ostaje vam ponedjeljak kad će u Centru za djecu mladi I obitelj od 10 sati početi radionica Oslikaj kulturu. Umjetnica Hana Tintor oslikat će vanjski zid u dvorištu Centra za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica, a u tome će joj pomagati djeca koja polaze kreativne programe Centra.

Objava Zidno slikarstvo u Turopolju: Od Rimljana do današnjih dana pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.