Prijava

Vaša prijava

ROTOR! Znate li tko ima prednost i kako se ponašati u kružnom toku?


Dva centralna rotora te nekoliko manjih u Velikoj Gorici i okolici postala su dio prometne svakodnevice. Prema najavama, bit će ih još, i to na ključnim križanjima u gradu, pa stoga treba podsjetiti na prometna pravila koja vrijede kod uključivanja u kružni tok.

Žmigavac- da ili ne?
Kod uključivanja u kružni tok niste obavezni dati žmigavac, ali kod isključivanja- jeste, govori nam Siniša Bevanda, voditelj Auto kluba Velika Gorica. „Jednom kad ste u kružnom toku možete se vrtjeti i pola sata ako želite, ali kad izlazite obavezno morate dati žmigavac“, govori nam Bevanda. Posebno je to važno kod manjih kružnih tokova kakvi su u Gorici. „Ako izlazite na prvom izlasku poželjno je odmah dati žmigavac za izlaz da ne zbunjujete druge vozače koji su iza vas ili pak one koji se žele uključiti u promet“, dodaje.

Je li rotor glavna ili sporedna cesta?
Raskrižja s kružnim tokom uređena su kao i sva ostala, a ulazak u kružni tok najčešće je označen prometnim znakom kao sporedna cesta. „To znači da je kružni tok glavna cesta, a ulasci su sporedna. Osim toga, ako na ulasku u kružni tok ne postoji znak Stop ili trokut, onda tu vrijedi pravilo desne strane i pravo prednosti“, govori nam Bevanda.

Vozila u kružnom toku imaju prednost?
Kod nas je uvriježeno mišljenje da vozilo koje je u kružnom toku ima prednost. To ne mora biti tako, odgovara nam Bevanda koji sugerira da se uvijek prate prometna pravila i znakovi. Osim toga, dodaje, na većim kružnim tokovima ponekad može biti postavljena svjetlosna signalizacija ili prometni policajac i oni su ti koji reguliraju promet i naznačuju prednost prolaska. „Kad su gužve na većim kružnim tokovima često tamo stoji prometni policajac, u tom slučaju ne vrijede drugi znakovi ni propisi“, zaključuje Bevanda.

Objava ROTOR! Znate li tko ima prednost i kako se ponašati u kružnom toku? pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Ena i Pavao pozvani na državno Natjecanje iz Fizike