Prijava

Vaša prijava

KNJIGA TJEDNA Ivana Šojat: Ezan


„Naslov knjige – ezan- u islamu je poziv na namaz, sveobuhvatni je poziv na molitvu upućen čitavom svijetu“ izjavila je Ivana Šojat u Zagrebu 2018. na tribini „Razotkrivanje“ svojeg nakladnika Frakture prilikom predstavljanja svojeg novog romana Ezan. Tom prilikom glavni urednik Frakture Seid Serdarević rekao je kako je „riječ o kompleksnom novom proznom djelu jedne od najvažnijih hrvatskih suvremenih spisateljica te da obiluje punokrvnim likovima i atipičnim situacijama, ispisano bogatim jezikom majstorice pripovijedanja“. Što sada tu još dodati?

Knjiga donosi priču o dječaku Luki koji je oko 1530. godine prisilno odveden iz rodne bosanske Jablanice kao turski danak u krvi. Preuzevši islamsku vjeru, postaje Ibrahim, okrutni ratnik Turskoga carstva. Na stranicama romana osvrće se na velike ljubavi, nezaboravna prijateljstva, brojne bitke, kao i značajne susrete s velikim osobnostima poput Sulejmana Veličanstvenog. Zbog vjere u ljude on će odbiti sve pogodnosti koje mu pripadaju s osmanlijskim dvorom. To je svevremenski roman o dobru i zlu u ljudima u kojem se intimna ispovjed isprepliće s opisima turske Slavonije 16. stoljeća. Autorica je knjigu pisala tri godine te je prilikom istraživanja prikupila više od deset tisuća fotografija, upoznala derviše i mnoge povjesničare koji se bave ovom tematikom. Roman poziva na razumijevanje i vjeru u čovjeka: „Htjela sam da u današnje vrijeme kad se islam prilično ružno doživljava, podsjetiti da smo zaboravili silnu kulturološku i duhovnu dimenziju islama.“ istaknula je autorica u intervjuu Jutarnjem listu 2018. godine.

Ivana Šojat rođena je 1971. u Osijeku, gdje je završila gimnaziju i dvije godine studija matematike i fizike na pedagoškom fakultetu. Osam godina živjela je u Belgiji te tamo diplomirala francuski jezik. Roman Šamšiel 2002.nagrađen je na Kozarčevim danima u Vinkovcima Poveljom za uspješnost, a roman Unterstadt, 2009., osvaja nagradu za književnost Vladimir Nazor (2010.), nagradu Ksaver šandor Gjalski za najbolji roman (2010.), nagradu Fran Galović za najbolje prozno djelo zavičajne tematike(2010.) i nagradu Josip i Ivan Kozarac za knjigu godine(2010.). Roman Ničiji sinovi izašao je 2012., Jom Kipur 2014., a Ezan 2018. Objavila je zbirke priča Kao pas 2006., Mjesečari 2008., Ruke Azazelove 2011. i Emet i druge priče, 2016. zatim eseje I past će sve maske, 2006. te zbirke poezije Hiperbole 2000., Uznesenja, Utvare, Sofija plaštevima mete samoću i Ljudi ne znaju šutjeti. Prevodi s francuskog i engleskog jezika. Živi i radi u Osijeku.

Ivana Šojat će 18. listopada 2019. od 19 sati gostovati na književnoj tribini koja će se u sklopu ovogodišnjeg Turbooksa odvijati u Središnjem odjelu Gradske knjižnice Velika Gorica. S veseljem očekujemo autoricu u našem gradu kada ćemo i uživo moći saznati nešto više o ovom sjajnom romanu!

Pripremila: Dražena Petrišić

Objava KNJIGA TJEDNA Ivana Šojat: Ezan pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.