Prijava

Vaša prijava

DAN SRCA Zdrava prehrana i kretanje produžuju život za do 10 godina


Prehrana je postala brza, nezdrava, s puno masti, ugljikohidrata, hranimo se u pekarama, jedemo puno krumpira, a sve slabije se krećemo, puno sjedimo- sve su to čimbenici koji utječu na naše zdravlje i zdravlje našeg srca zbog čega je važno, barem jednom godišnje podsjetiti na rizike i opasnosti koji vrebaju od nedovoljno fizičke aktivnosti i nezdrave hrane. Upravo s tim ciljem organizirana je na tržnom centru akcija povodom Svjetskog dana srca, ali i Svjetskog dana vida gdje su građani mogli brzo i besplatno izmjeriti tlak, šećer u krvi, provjeriti visinu, težinu, indeks tjelesne mase i dobiti korisne savjete kako bi prevenirali bolesti i zaštitili zdravlje.

„Hodam, krećem se, držim strogu dijetu, a danas sam provjerila i još neke funkcije organizma. Treba paziti na zdravlje“, govori nam gospođa Iva Bakal koja pazi na zdravlje i redovito se kontrolira. Pod šatorom srećemo i Dragutina Opetuka. Ovaj 68-godišnjak izmjerio je tlak, kilažu i šećer, poslušao savjet, a čak je i letak uzeo. „U mojim je godinama važno brinuti o zdravlju, što redovito činim“, govori nam.

Mnogi su građani danas pod šatorom provjerili vitalnost i funkcije u organizmu, no doktori podsjećaju kako nije dovoljno samo kontrolirati, treba na vrijeme i prevenirati. „Zdrava prehrana i hodanje mogu produžiti život za sedam do deset godina, lijekovi to ne mogu nadomjestiti“, govori nam kardiolog Danijel Lovrić.Uz regulaciju tjelesne težine, krvnog tlaka i šećera tu je svakako i pušenje koje treba izbaciti. „Danas čak žene puše više od muškaraca i sve ranije počinju pušiti pa je sve češća pojava infarkta u mladih žena“, govori dr.Lovrić. Osim toga, ogroman problem je i pretilost, na četiri pretila pacijenta dolazi tek jedan normalne tjelesne, a tu je i šećer kojeg ne nazivaju bez razloga „tihim ubojicom“.

I zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec izmjerio je tlak i provjerio šećer

Treba paziti na zdravlje, ne unositi rafinirane šećere, jesti mnogo povrća, voća, a izbjegavati pekare koje su najgora moguća hrana koju u tijelo možemo unijeti. Osim toga, kretanje, kretanje i samo kretanje najbolji su prijatelji vašeg zdravlja.“Ne smijemo na to zaboraviti i uvijek skretati pažnju građanima jer je mortalitet najviši upravo kod bolesti srca i krvožilnog sustava. To su vodeće bolesti koje mi sami na mnogo načina možemo prevenirati“, zaključio je voditelj ispostave velikogoričkog doma zdravlja dr. Stjepan Zagorac.

Objava DAN SRCA Zdrava prehrana i kretanje produžuju život za do 10 godina pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.