Prijava

Vaša prijava

Kotlovina, grah, brudet, perkelt, gulaš, šaran, sarma i kolači. Gastro za 10!


Nema manifestacije do Gastra Turopolja. U to smo se i ove godine mogli uvjeriti jer ne samo da je Gastro postao punoljetan, ovaj gorički gastronomski kutak zaista je odrastao i pretvorio se u manifestaciju koja i organizacijom i ponudom nadmašuje sve do sada.

Kuhali su svi! I mali i veliki

U natjecateljskom djelu za najbolju Turopoljsku kotlovinu bilo prijavljeno 37 ekipa, predstavilo se 15-tak ugostitelja s područja Grada Velike Gorice, kuhale su i pekle i goričke udruge, na Gospodarskom su sajmu svoje proizvode predstavila 32 obrtnika i obrazovnih institucija. Održani su Dani meda pa su s medom i pčelinjim proizvodima stigli i pčelari, za vino su se pobrinuli vinari, a mlade snage predvodili su učenici Srednje strukovne škole Velika Gorica i to s prezentacijom atraktivnih frizura i manikura, a kuhali i spremali jela naših baka.

KUD Čiče okupio je sve svoje snage i ponudio rekordan broj specijaliteta

 

Svaki stol bio je pun, mirisav, ukrašen i sladak…a jednom kad je ručak počeo sve se pojelo u roku “keks” „Mi pečemo starinske domaće kolače po recepturama naših baka. Imamo dobar odaziv i već stalnu klijentelu koja nam dolazi već treću godinu zaredom. Tu štrudle, gibanice, zlevanke, suhe šljive i orasi, svega ima!“, govori nam Goga Kovačić iz KUD-a Gradići. Tu je i KUD Čiče. Predsjednik Stipo Duvnjak ima pune ruke posla, zajedno s još 20-tak volontera, kuhara, koji spremaju razne delicije- od roštilja, šarana, bunceka s kiselim zeljem, slastica od buče… „Cijeli pogon radi. Ove godine kuhamo na donacije. Ljudi nas već prepoznaju i zadovoljni su, ukusno im je što je nama dobar poticaj i motivacija“, govori Duvnjak.

I na bonove i na donacije i za gotovinu

Na Turopoljskom nedjeljnom ručku koji je zaokružio Gastro tjedan u Velikoj Gorici našlo se zaista od svega pomalo i za svačiji ukus. Najviše je bilo kotlovine, ugostitelji su predstavljali svoju ponudu; od domaćih jela po tradicionalnoj recepturi, do morskih plodova, pizze ili brze hrane. I ove su nam godine stigli Korčulani sa svojim tradicionalnim jelima, a ako ste bili za ćevape, hamburgere i fast food onda ste se sigurno zadržali Kod Brke, našeg stalnog sudionika Wok by Matija. I to nije sve. Ove godine Gastro je dao prostor i humanitarnim udrugama. VG Legacy i Buvljakuše prodavale su specijalitete i kolače, a sav je prihod išao za liječenje teško bolesnih djevojčica. „Skuhale smo brudet, vinski gulaš, ima palente, kolača u izobilju, pripremile smo tombolu, rakiju… Nema čaga nema, a kasica nam se lijepo puni“, govori nam buvljakuša Sandra Barić koja dodaje kako će istu akciju nastaviti i u prosincu jer treba skupiti gotovo 400 tisuća kuna „Čini se nedostižno, ali ovo je tek početak. Ništa nije nemoguće“, govori nam Sandra.

VG Buvljakuše

Najbolju kotlovinu pripremili gorički vatrogasci!

A nije nemoguće ni da vatrogasci skuhaju najbolju kotlovinu. Iako je ove godine bio rekordan broj ekipa i svi su dali sve od sebe titulu najbolje kotlovine ponijela je ona DVD-a Velika Gorica. Slijedi ih Udruga „Izvorni običaji” iz Kosnice, te DVD Velika Mlaka. Završnu riječ kod ocjenjivanja kotlovine i ove su godine imali naši vrsni kuhari Ante Martić i Tomislav Špiček. Najuređeniji stol imali su DVD Dugi rat, DVD Ribnica i DVD Kurilovec, a najveselije ekipe bile su iz DVD-a Lomnica, udruge Izvorni običaji i KUD-a Stari grad „Lukavec“

Šef gastro žirija, Tomislav Špiček u akciji

 

Za organizaciju i ove godine petica ide Turističkoj zajednici Velike Gorice i Udruženju obrtnika koji su još jednom dokazali kako Gorica ima svoju tradiciju ali i svoju ponudu te s uspjehom može parirati, ako ne i predvoditi, gastro ponudu u Zagrebačkoj županiji.

„Želimo pokazati da u Turopolju postoji puno kvalitetne ponude. Tu se može doći na ručak, na druženje ili proslavu. Blizu smo, kvalitetni smo i otvoreni smo“, govori nam direktorica TZVG Milada Mesarić te dodaje kako ni lokacija oko Turističkog ureda nije slučajna. „Sve više sugrađana ovaj prostor prepoznaje kao centar grada i ovime želimo to još više potaknuti i afirmirati. To je mjesto s kojeg i naši turisti kreću u razgledavanje Gorice i Turopolja“, zaključuje Mesarić.

MIlada Mesarić i Ivana Alilović u dobrom društvu

Zadovoljna ponudom bila je i direktorica TZ Zagrebačke županije, Ivana Alilović. „Ovogodišnji Gastro Turopolja svojom punoljetnošću dobiva veliki značaj i sigurno je zamašnjak turizmu Zagrebačke županije. Velika Gorica prednjači u novitetima i inovativnosti i vjerujemo da će ova manifestacija, ne samo brojem i dolascima gostiju, sudionika i ugostitelja, dati novu smjernicu razvoju Velike Gorice kao gastro destinacije Zagrebačke županije“, zaključila je Alilović.

I za kraj dodajmo kako su za dobru atmosferu i skidanje kalorija plesom bili zaduženi TS Harmonija, a program su vodili Davor Dretar Drele i Ana Katulić.

GALERIJA FOTOGRAFIJA:

 

 

Objava Kotlovina, grah, brudet, perkelt, gulaš, šaran, sarma i kolači. Gastro za 10! pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


MK Velika Gorica nastupio u Varaždinu i Zagrebu

Ena i Pavao pozvani na državno Natjecanje iz Fizike