Prijava

Vaša prijava

Lomničani se sjećaju Vojka Miklaušića


KUD Nova Zora Donja Lomnica poziva na Vojkove dane, manifestaciju povećenu Vojku Miklaušiću, zborovođi KUD-a Nova zora i zapisivaču pjesama i čuvaru narodne baštine.

Vojko Miklaušić bio je veliki zaljubljenik u tradicijsku baštinu, a posebno u baštinu Turopolja i Donje Lomnice, što ga je potaknulo da zapiše te običaje, govor, pjesme i plesove, da ovjekovječi taj način života na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Svjedočanstva o svakodnevnici turopoljskog seljaka koja su se do tada prenosila isključivo usmenom predajom zapisana su te objedinjena i objavljena u knjizi Plemeniti puti tek 1994.g. Na gotovo 360 stranica zabilježena je i predstavljena narodna kultura Turopolja, te je knjiga vrijedni etno-muzikološki materijal koji danas koriste i struka i amateri u okviru proučavanja i prezentacije tradicijske nematerijalne kulturne baštine.

Ovogodišnji Vojkovi dani potrajat će dva dana, 24. i 25.listopada. Prvi je dan posvećen sjećanju na samog Vojka u obiteljskom okruženju s članovima KUD-a, a sve završava u petak, 25.10 kulturno umjetničkim programom u Društvenom domu na kojem sudjeluju KUD „Velika Mlaka, KUD „Gradići“ , FA „Šiljakovina“, te sve sekcije KUD-a „Nova zora“. Početak je u 19 sati u društvenom domu u Lomnici.

Objava Lomničani se sjećaju Vojka Miklaušića pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.