Prijava

Vaša prijava

Pokupsko postaje predvodnik uzgoja ljekovitog i aromatičnog bilja


Općina Pokupsko sa svojim poljoprivrednim površinama i oranicama uskoro bi mogla postati plantaža ljekovitog i aromatičnog bilja koje će, u budućnosti, uzgajati ne samo stanovnici ove općine već cijele Zagrebačke županije. Općina je dala inicijativu, napravljena je studija isplativosti pri Agronomskom fakultetu u Zagrebu i malo pomalo cijela priča dobiva svoj zamah. Poljoprivredne površine koje su nekad služile za ispašu stoke danas u tom kraju stoje prazne, pa stanovnici razmišljaju o alternativnim, a isplativim načinima iskorištavanja tih površina za posao koji će donijeti dobrobit ne samo njihovim gospodarstvima već svima.

“Nekad smo imali deset krava, sad je zemlja prazna”

Damir Kovačić iz Levih Štefanki za početak bi krenuo s jednim do dva hektara. „Nekad smo imali deset krava no unazad par godina odustali smo od uzgoja i sad nam parcele stoje prazne. Zašto ne aromatično i ljekovito bilje? Ne želimo da ta zemlja propadne“, govori nam Damir koji mehanizaciju već ima, trebao bi još malo uložiti u opremu i krenuti. Da je to dobar posao uvjerava nas Antun Francetić iz Kloštar Ivanića. On i njegova obitelj ovim se poslom bave već 60 godina. „Dobro poslujemo i dobro živimo, školovao sam dvoje djece i nastavljam s proizvodnjom“, govori nam Antun te dodaje kako mjesta u ovoj poljoprivrednoj grani ima za svakoga. I što je još važnije- isplati se, jer kupaca uvijek ima.

Prvo sadnja, a tek onda- prerada

U Općini Pokupsko i Zagrebačkoj županiji krenut će korak po korak. Prvo treba pronaći potencijalne proizvođače kojima će kroz mjesec dana biti predstavljen plan i ideja uzgoja, a onda će, za početak, krenuti sa sadnjom. „Prvo je potrebno biljke uzgojiti, ali i dobro se educirati. Kreće se uvijek sa suhom herbom, što možda i ne jamči veliki dohodak, no konačni cilj je prerada u proizvode farmaceutske i kozmetičke industrije. Tu su čajevi, kreme, kozmetički proizvodi, dodaci prehrani i tu je prava zarada, no do tog stadija treba doći“, upozorava Josip Juraček, docent s Agronomskog fakulteta u Zagrebu koji je izradio prezentiranu studiju. Napominje kako sama studija nema cilj demografske obnove, no njenom provedbom i učestalim aktivnostima i to može biti jedan od benefita; da se mlade obitelji počnu baviti proizvodnjom što će dovesti do smanjenja trenda pada i starenja stanovništva na području Općine Pokupsko.

Ljekovito bilje odlična je prilika

Ekološki uzgoj ljekovitog bilja daje novu priliku u Zagrebačkoj županiji, otvara mogućnost za dodatnim dohotkom, ostankom na selu, ali daje i zamah gospodarstvu te jamči kvalitetniji životni standard, podvlači i županijski pročelnik Josip Kraljičković. Rukavica je bačena, a načelnik općine Pokupsko pozvao je sve zainteresirane poljoprivredne proizvođače i one koji će to tek postati da se uključe. „Mislimo da i na relativno malim površinama možemo napraviti prostora za aromatično i ljekovito bilje, te da i ljudi ove općine mogu tako zaraditi svoj kruh“, poručuje Škrinjarić.

Objava Pokupsko postaje predvodnik uzgoja ljekovitog i aromatičnog bilja pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.