Prijava

Vaša prijava

MOŠTEK DRAGI… Pred nama Martinje!


Već tradicionalno, 11.studeni dan je kad se obilježava Martinje, dan sv.Martina, sveca zaštitnika vinara i vinogradara. Na taj se dan krsti mošt u mlado vino, a ceremonije i svečanosti su diljem zemlje.

Martin je bio veliki ljubitelj vina, i sam je bio vinogradar, a upravo ga je njegova ljubav prema vinu potaknula da uvede običaj krštenja mošta.

Prilikom te ceremonije najčešće se pjevaju ovi stihovi:

Došel je došel sveti Martin,

on ga bu krstil ja ga bum pil

Kumek moj dragi daj se napij,

dugo nas se ne bu, daj se ga vži

Prema narodnim vjerovanjima, Martin je trebao postati biskupom, ali on se tome protivio pa se tik pred imenovanje Martin sakrio među guske. Ipak, one su ga izdale svojim glasnim graktanjem zbog čega je ipak postao biskup i zbog čega se i danas, njemu u čast, na Martinje, jede guska s mlincima.

Proslave Martinja su ovih dana i po Turopolju i Posavini. U subotu, 9.11. je u društvenom domu u Bukevju. Tamo vas od 20 sati čeka bogat enogastronomski doživljaj i zabava uz grupu “Skitnice”. Naši vinari i vinogradari Grozd Martinje će po običaju dočekati u trsju u Vukomeričkim Goricama, a proslave su i po drugim restoranima, ugostiteljskim objektima i društvenim domovima.

 

Objava MOŠTEK DRAGI… Pred nama Martinje! pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.