Prijava

Vaša prijava

OD DANAS! Obavezna zimska oprema ili- kazna


Ako još niste promijenili gume u zimske i nabavili svu potrebnu zimsku opremu- učinite to što prije jer od danas je na snazi odredba o obaveznoj zimskoj opremi u prometu koja traje do 15.travnja.

Oprema obavezna bez obzira na uvjete

Obaveza uporabe zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika. Također, zimska oprema može biti obavezna na pojedinim cestama prije ili nakon tog razdoblja, što ovisi o trenutnim vremenskim uvjetima, u slučaju snijega ili poledice”, poručuju iz HAK-a.

U zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta i 1523,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 milimetra i lanci za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Prvo isključenje pa- kazna

Što se pak kazni tiče one izgledaju ovako. Ako vas policija zatekne bez zimske opreme slijedi upozorenje i isključivanje iz prometa. Vozač je dužan isključeno vozilo odmah ukloniti s ceste na mjesto na kojem neće ugrožavati sigurnost prometa ili ometati normalan tok prometa (parkiralište, ugibalište.

Iz PU Istarske navode sljedeće preporuke: Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 30.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da u prometu na cestama sudjeluje vozilo koje je isključeno iz prometa. Novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 do 5.000,00 kuna kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi ako naredi ili dopusti da u prometu na cestama sudjeluje vozilo koje je isključeno iz prometa. Policijski službenik koji je isključio vozilo iz prometa vozaču će privremeno oduzeti registarske pločice. Novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 do 7.000,00 kuna, ako postupi suprotno naredbi policijskog službenika (odnosno pokuša vozilom upravljati iako je isključeno iz prometa), kaznit će se za prekršaj vozač motornog vozila, uz određivanje 3 negativna prekršajna boda i izricanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom na rok od jednog mjeseca do dvije godine

Objava OD DANAS! Obavezna zimska oprema ili- kazna pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Takvim sjajem mogu sjati…Arsen i Ksenija

Ena i Pavao pozvani na državno Natjecanje iz Fizike