Prijava

Vaša prijava

Apel iz Male Kosnice: “Izbrisali su nas iz prostornog plana”


- Netko je izbrisao Malu Kosnicu s Prostornog plana. Iako su Mala Kosnica i Petina višestoljetna naselja, ne možemo legalizirati svoje građevine jer ih je netko proglasio poljoprivrednim zemljištima – rekao je Željko Horvat iz Male Kosnice na javnoj raspravi o velikogoričkom Prostornom planu koja je uzburkala strasti u Gradskoj vijećnici. Dvoranu je u tijeku rasprave demonstrativno napustilo desetak stanovnika Male Kosnice.

Problemi velikogoričkih naselja Mala Kosnica i Petina, naime, nisu riješeni niti drugim Prijedlogom izmjena i dopuna prostornog plana uređenja Velike Gorice. Kako tvrde mještani Male Kosnice, njihove su kuće izbrisane iz prostornog plana, zemljišta na kojima su kuće izgrađene još prije 60-ak godina označena su kao poljoprivredna te im prijeti rušenje.

Problem je, kako ističu u tvrtki Urbanig, što je to zemljište bilo predviđeno za proširenje Zračne luke Zagreb koja je objekt od državne važnosti. Iz tog razloga nije im bilo dopušteno povećati kvadraturu građevinskog zemljišta, te su ih morali upisati kao poljoprivredna. Problem će, kako se čini, ostati neriješen jer do roka za izradu Plana ne mogu dobiti županijsku odluku koja bi dopustila interveniranje u gabarite građevinskog zemljišta.

vijecnica,-prostorni-plan,-ppuvg

- To je najtragičnije naselje jer izgleda kao kornatsko otočje. Niti mi niti Grad Velika Gorica nismo izbrisali ta naselja. Gubim nadu da ćemo riješiti ovaj problem. Ne možemo ništa učiniti jer bi to bilo u sukobu s odredbama Prostornog plana Zagrebačke županije koji je višeg reda od našeg  - odgovorio je Darko Martinec, voditelj izrade Prostornog plana.

Odgovor nije zadovoljio Kosničane koji su nastavili nabrajati svoje probleme i tražiti odgovor na pitanje kome da se obrate i kako da riješe svoju situaciju. Navode i kako imaju dopis iz ZLZ u kojem stoji kako se ona neće širiti na njihovo zemljište još barem 30 godina. Nadalje, nelogično im se čini da se naselje zemljište proglasi poljoprivrednim kada ima kompletnu infrastrukturu, a za koju oni redovito plaćaju račune.

- Nismo mi došli Zračnoj luci Zagreb, ona je nama došla. Moja kuća je izgrađena 1943. Ne smijem ju legalizirati, renovirati, niti prodati. Moje unuče od 18 mjeseci živi u toj kući, a oni nam je mogu srušiti. Na karti iz katastra ucrtano je da mi je kuća 45 kvadrata i na krivoj strani ceste. Sama sam morala skupo platiti vađenje karte iz ’63. gdje je ucrtano pravo stanje – objasnila je Slavica Pukalo.

Od prosinca 2012. godine, kada je bila prva rasprava, izvođač prostornog plana, tvrtka Urbing d.o.o., uspjela je pronaći rješenje za oko 50 posto primjedbi građana na Prijedloge prostornog Plana. Nezadovoljni građani još uvijek mogu podnijeti svoje primjedbe Upravnom odjelu za urbanizam i zaštitu okoliša. Rok za njihovo podnošenje je 26. ožujka, a nakon toga, za najviše šest mjeseci, biti će donesen novi Prostorni plan uređenja Grada Velika Gorica.