Prijava

Vaša prijava

PARTNERSTVO Turska “Tika” daruje besplatna računala i 3D printer te počinje s edukacijom


Veliki je dan za goričko Pučko otvoreno učilište koji su s Turskom agencijom za suradnju i koordinaciju “Tika” krenuli u zajednički projekt stručnog usavršavanja korištenja 3D printera i modeliranja. Ugovor o suradnji potpisali su ravnateljica POUVG, Anita Pišković, te koordinator TIKA-e i turski ataše, Hasim Koc.

“Ovaj program TIKA prvi put provodi u Hrvatskoj. Edukacija će biti besplatna za 15 polaznika tehničkog usmjerenja koji će kroz 100 sati, počevši od prosinca, upoznati i usavršiti nove tehnologije. Uz stručno vodstvo predavača iz Ankare naučit će sve potrebne vještine i upoznati se s vrhunskom sofisticiranom opremom koja će im omogućiti izradu 3D modela, skeniranje postojeće geometrije i ispis vlastite ideje”, objasnila je Pišković. Osim toga, a u sklopu projekta, Tika će Učilištu donirati 17 novih računala i 3D printer što će ojačati tehnološki potencijal Učilišta ali i kapacitete.

Turski ataše, Hasim Koc

“Ono što se nekad činilo znanstvenom fantastikom postaje stvarnost. Ovo će doprijeti razvoju obrazovanja u Pučkom učilištu ali i cijelom gradu te neposredno pridonijeti i zapošljavanju osoba koje će po završetku programa steći nove kompetencije”, zaključuje Pišković.

Tika, razvojna agencija Vade Republike Turske pri Ministarstvu kulture i turizma djeluje već u 59 država, a svoje programe povodi u više od 150 država svijeta. Tika se u Hrvatskoj usmjerila na obrazovne, socijalne i kulturne projekte, a među prvima je to bila pomoć za Gunju 2016. Do suradnje s Velikom Goricom, ističu, došlo je zbog aktivnosti i otvorenosti Pučkog učilišta ali i zbog samog teritorijalnog položaja te velikog potencijala Velike Gorice.

Objava PARTNERSTVO Turska “Tika” daruje besplatna računala i 3D printer te počinje s edukacijom pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.