Prijava

Vaša prijava

KUD Nova Zora proslavio 100 godina postojanja svečanim koncertom


Kulturno umjetničko društvo Nova Zora iz Donje Lomnice ove cijele godine slavi 100 godina postojanja. Prvo slavlje bilo je na stotoj svečanoj sjednici u lipnju kada su najavili program za cijelu godinu, a kroz koji će slaviti svoje uspjehe. Na red je tako sinoć stigao i svečani koncert koji je u Društvenom domu u Donjoj Lomnici okupio više od 300 posjetitelja.

Svečanim koncertom, kaže nam predsjednik KUD-a Mijo Jakunić, željeli su svojim lomničanima pokazati sve koreografije, pjesme i plesove koje izvode već godinama. “Pokušali smo izabrati one najbolje i mislim da nam je uspjelo. Htjeli smo pokazati sve naše sekcije koje su večeras i nastupale.”

Program je sadržavao 13. točaka među kojima je bila i njihova tradicionalno poznata koreografija svadbe, ali i kratak isječak filma o 100 godina rada KUD-a. “Željeli smo prikazati izvorni folklor po kojem je KUD Nova Zora i prepoznat. Htjeli smo naglasiti našu svadbu koja je poznata još iz 1952. godine kada je naš KUD pobijedio u Puli. Pokazali smo i skraćenu verziju filma koji se u cijelosti prikazao u lipnju na stotoj svečanoj sjednici. Nadamo se da ćemo ga još moći prikazivati jer nas podsjeća na naše stare običaje.” rekla nam je Zlata Krznarić, tajnica KUD-a Nova Zora.

Kako nam priznaju iz KUD-a, sve skupa je organizacijski bilo vrlo zahtjevno, a probe su održavali po nekoliko sati. “Imali smo zajedničke probe s našom djecom kako bi ovo večeras na kraju ovako izgledalo. Proveli smo puno sati i puno noći u ovom društvenom domu, ali to što su svi bili zadovoljni i što se tražilo mjesto više, to nam je dalo žar i poticaj da i dalje nastavimo u takvom tonu.”, dodala je Krznarić.

Iako prosinac još nije stigao, u planu im je tradicionalni božićni koncert, ali i objavljivanje monografije koja će sadržavati 400 stranica sa slikom i tekstom od 1919.-2019. Kulturno umjetničko društvo Nova Zora iz Donje Lomnice već 100 godina obogaćuje društveni i kulturni život svojega mjesta ali i u brojnim drugim sredinama u zemlji i inozemstvu u kojima je nastupalo te kroz ples i glazbu oživljava tradiciju i starinu.

Objava KUD Nova Zora proslavio 100 godina postojanja svečanim koncertom pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.