Prijava

Vaša prijava

Znate li tko je bila Sveta Katarina i koje je pravo značenje tog imena?


‘Sveta Kata, snijeg na vrata’ poznata je izreka koju mnogi izgovaraju 25. studenog, na blagdan Svete Katarine. Danas imendan slave sve Kate, Katice, Katarine i sve pripadnice ženskog spola koje dijele slično ime.

Što se tiče porijekla ovog blagdana, postoje različita vjerovanja, kao i različita tumačenja imena Katarina. Prema pučkom kalendaru, datum 25. studenoga je označavao posljednje dane jeseni i početak zime, odakle i dolazi već poznata izreka. Iako Advent možda ne počinje danas, ovaj blagdan predstavlja početak priprema za Božić.

Značenje imena Katarina

Značenje imena Katarina nije u potpunosti sigurno, ali se sa sigurnošću zna da ima porijeklo u grčkom jeziku. Smatra se kako je povezano s grčkim imenom Haikaterine ili Hekaterine što je povezanos s Hekatom, božicom svijeta mrtvih i vradžbina.

Osim toga, ime Katarina povezuje se i s grčkom riječju katarza, što se povezuje s čistoćom i emocijama zbog čega se Katarina naziva ‘onom koja je čista’. Latinska inačica imena je Catharina koja je također izvedena od grčke riječi hekateros što znači ‘svaka od oboje’.

U Hrvatskoj je prvi prijevod imena Haikaterine bio Ekatarina, a nakon toga su stvorene brojne inačice poput Katarina, Katrina, Kaja, Kata, Kaća, Katica i slični. Ime Katarina jedno je od najčešćih imena u Srbiji, a u Hrvatskoj ih je prije dvije godine bilo preko 20 tisuća.

Povijesna priča hrabre Katarine Aleksandrijske

Katarina po kojoj je ovaj blagdan dobio ime je Katarina Aleksandrijska, hrabra žena visokog intelekta i nevjerojatne ljepote. Njena životna priča teška je i vrlo hrabra, a počinje kada se suprotstavila caru Maksiminu drugom i njegovoj želji da iskorijeni sve kršćane u Aleksandriji. On ju je, uz pomoć filozofa, pokušao odvratiti od vjere, no do kraja njenog života to mu nije uspjelo. Zbog suprotstavljanja caru, Katarina je bila bačena u tamnicu i mučena glađu, a priča govori kako ju je spasio anđeo.

Car je nakon toga tražio da se uda za njega, no, ona je odbila zbog čega je posebno za nju stvorena nova sprava za mučenje – kotač s bodežima. Smatra se kako je Bog vodio posebnu brigu o njoj zbog čega je plamen s neba taj kotač spalio. Katarina je nakon toga pogubljena tako da joj je odrubljena glava. Legenda govori da su iz njene krvi iznikle ruže koje su širile svoj miris po cijelom svijetu. Tijelo pokojnice anđeli su prenijeli na Sinaj gdje i dan danas postoji samostan.

Zbog manjka činjenica, Katarina je bila izbačena iz liturgijskog kalendara, no 2002. godine ju je Papa Ivan Pavao II. vratio. Jedna je od rijetkih koju umjetnici prikazuju kao kraljevnu okrunjenu ružama s palmom u ruci i knjigom. Zbog svoje nevjerojatne hrabrosti i čvrstog stajanja uz Krista, ona se smatra Kristovom zaručnicom, ali i zaštitnicom svih učitelja, pravnika, knjižničara, učenika, teologa i svima onima koji posežu za knjigama i znanjem.

Ako poznajete Katarinu koju povezujete s čistoćom, hrabrošću i snagom, ne zaboravite joj danas čestitati imendan!

Objava Znate li tko je bila Sveta Katarina i koje je pravo značenje tog imena? pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.