Prijava

Vaša prijava

Dječji tamburaški orkestar KUD-a Mičevec posadio je svoju šumicu


Akcije sadnje drveća već se mjesecima odvijaju u svijetu pa tako i u Hrvatskoj, a neke od njih imaju posebnu priču. U Mičevcu je tako posađeno 15 sadnica koje su dobili na poklon od Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Stabla su sadila djeca iz tamburaškog orkestra KUD-a Mičevec, a svako stablo je dobilo ime po djetetu koje ga je sadilo.

“Zahvaljujući doc.dr.sc Damiru Drvodeliću kojeg smo upoznali svirajući na promociji njegove knjige o vočkarici Jarebiki dobili smo na poklon 15 sadnica koje smo posadili kao uspomenu na taj događaj ali i da nas podsjeća na djetinjstvo i naš rad u društvu.”, napisao je Vladimir Štarkelj, predsjednik KUD-a Mičevec.

‘Htjeli smo da bude šaroliko’

Među posađenim stablima je deset vrsti među kojima su jarebika, divlje jabuke, kruške i trešnje te par zimzelenih stabala. Najljepši dio ove priče je da su sva posađena stabla dobila ime po djeci što je inače, kako nam kaže profesor Drvodelić, dio istočnjačke tradicije.

“Vladimiru se svidjelo stablo jarebike pa je predložio sadnju u sklopu inicijative Zasadi drvo, ne budi panj, ali s djecom. Odmah sam mu rekao da može i dao sam mu spisak stabala. Odlučio se za jarebiku, uzeli smo sve šumske voćkarice koje tamo mogu rasti, a osim toga smo htjeli i da bude ukrasnih biljaka. Tako smo donirali čempriku, običnu i srebrnu smreku i ostale, htjeli smo da bude šaroliko.”, rekao nam je profesor Damir Drvodelić.

Svako stablo nosi ime djeteta koje ga je posadilo

Uz svaku posađenu sadnicu sada se nalazi i pločica na kojoj je napisano ime djeteta koje ga je sadilo. Ovako će moći pratiti starost svakog stabla. “Ideja je bila da posadimo sadnice koje će rasti kao i djeca, da oni mogu mjeriti svoju visinu i visinu stabla i to uspoređivati. Zato smo koristili manje biljke i svako stablo je dobilo ime po djetetu koje će ga pratiti cijeli život. Svako će dijete jednog dana moći reći – Ovo je moje stablo.”, zaključio je Drvodelić.

Objava Dječji tamburaški orkestar KUD-a Mičevec posadio je svoju šumicu pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.