Prijava

Vaša prijava

Otvoreni Dani osoba s invaliditetom i predstavljen projekt Volim život


Na susretu su ispričane brojne informacije o stanju osoba s invaliditetom u našem gradu, ali i načinu na koji se ti problemi rješavaju.

Broj osoba s invaliditetom u Velikoj Gorici je oko šest tisuća i tristo ljudi. “Taj broj je velik, neki odlaze, a neki se novi javljaju. Nažalost zbog vrste i težine invaliditeta mnogi odlaze sa životne scene, ali se i novi pojavljuju jer invaliditet ne bira dob, spol ni dan kad će se pojaviti u nečijem životu.”, izjavio je Darko Matić, predsjednik Sportskog saveza osoba s invaliditetom

Tradicionalna akcija Volim život organizira se povodom međunarodnog Dana osoba s invaliditetom s ciljem skretanja pozornosti sugrađana na položaj osoba s invaliditetom u našem gradu. Dok se diljem Hrvatske ovaj događaj obilježava samo na jedan dan, Velika Gorica je jedinstveni slučaj jer je osobama s invaliditetom posvetila čitav tjedan.

U našem gradu postoje dvije strategije za izjednačavanje prava osoba s invaliditetom, ali je u tijeku i donošenje nove, treće. “Vjerujem da smo napravili mnogo, ali da možemo napraviti još više. Kako raste grad, tako se javljaju novi problemi koje treba rješavati, ali velika je stvar da je Velika Gorica rijetki grad u čitavoj Hrvatskoj koji to sustavno rješava od 2008. godine pa do danas. Može biti bolje, jer ako ne tražiš više, nećeš ni dobiti više.”, dodaje Matić.

Prva strategija donesena je 2008. godine i od onda provodi niz mjera kroz akcijske planove. “Želimo doista postati društvo koje razumije osobe s invaliditetom i njihovu okolinu i obitelji. Tako stvaramo okruženje kako bi ih prihvatila i šira zajednica. Sada smo u donošenju strategije za iduće razdoblje i tu će biti šezdesetak mjera. Brinemo o svakom dijelu skupina i kroz mjere povećavamo njihov standard života.” izjavio je gradonačelnik Dražen Barišić.

Kako navodi gradonačelnik, ponosan je i smatra kako ovime pokazujemo koliko smo kvalitetno društvo. “Ako možemo rasti sportski, kulturno, gospodarski, odgojno moramo rasti i kao ljudi. To znači da moramo biti suočeni sa svim problemima koje život donosi i s društvom razvijati empatičnost, socijalizaciju kroz inkluziju i razne načine ponašanja.”, zaključio je Barišić.

Elementarne stvari poput arhitektonskih barijera su uglavnom riješene, kao i specijalizirani kombi prijevoz za osobe s invaliditetom. Upravo veliki iskorak je to što Grad Velika Gorica, koji nema prevozničku tvrtku ili gradsko poduzeće koje se bavi prijevozom, ipak ima specijalizirana vozila za osobe s invaliditetom. Tako i smatraju kako su mnogo napravili u svim segmentima grada – kulturi, ali i u sportu. “Ove godine smo uz GNK Dinamo i krajem travnja imali prvu audio deskripciju sportskog događaja za osobe oštećenog vida na utakmici Gorica-Hajduk. Nadamo se taj segment proširiti i na kulturna događanja u gradu.”, dodaje Matić. Uz to su i nebrojeni uspjesi Atletskog kluba osoba s invaliditetom Uspon.

Jedan od važnih segmenata s kojima se bave je zaposlenje osoba s invaliditetom. Većina osoba s invaliditetom u Velikoj Gorici nije stručno kvalificirana, ali se i u tome događaju mali pomaci. “Zakon polako tjera gradske strukture i privatni sektor da zapošljava osobe s invaliditetom. Prije deset godina nismo imali nikoga zaposlenog. Lako je riješiti taktilnu površinu, ali mentalni sklop i barijere je teško riješiti.”, komentira Matić.

S ovakvim događanjima upravo zato žele usmjeriti pozornost na osobe s invaliditetom i da ljudi shvate da se invaliditet može dogoditi baš bilo kome. Unutar dosadašnjih strategija provodi se Savjetovalište za djecu s poteškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom u Centru za odgoj i obrazovanje. “Ovo je također jedinstveni slučaj gdje smo kroz deset godina odradili preko tisuću opservacija odradili. To je jedna simbioza grada i države. Vjerujemo da će i u budućem periodu pomagati roditeljima, djeci i mnogim osobama s invaliditetom. Ja prije 22 godine nisam znao odakle krenuti i gdje početi. Kad imate ovakvu instituciju u gradu, to je od velike pomoći.”, zaključuje Matić.

Danas je na programu još prigodni koncert koji su pripremili polaznici Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica. U srijedu je tribina o nasiju nad ženama s invaliditetom, dok je četvrtak rezerviran za opuštenije druženje, a subota za sportske aktivnosti.

Objava Otvoreni Dani osoba s invaliditetom i predstavljen projekt Volim život pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.