Prijava

Vaša prijava

Što točno zakon kaže o petardama i kakve kazne čekaju one koji ga se ne drže?


Iako je do današnjeg datuma bilo zabranjeno korištenje pirotehnike, u gradu i okolnim mjestima se često ovih dana moglo čuti odjekivanje petardi popraćeno ustrašenim lajanjima lokalnih pasa. Za korištenje pirotehnike do danas bile su predviđene kazne od 5 do 15 tisuća kuna. Od danas je korištenje dopušteno, no znate li kakva su zakonska pravila sada i što točno možete učiniti ako vam smetaju petarde?

U Velikoj Gorici se na mnogim javnim mjestima i parkovima mogu vidjeti maloljetnici koji bacaju petarde, a upravo jedan od glavnih problema je činjenica da mnogima roditelji kupuju pirotehnička sredstva. Jača sredstva, ona F2 i F3 kategorije smiju se prodavati isključivo samo starijima od 18 godina i to u specijaliziranim prodavaonicama. Koristiti ih također smiju samo oni.

No, kako to često biva, maloljetna djeca koriste petarde i prilikom toga može i zna doći do težih ili lakših ozljeda. Ukoliko se dijete ozlijedi prilikom korištenja pirotehničkih sredstava i završi u zdravstvenoj ustanovi, slijedi prijava policiji. Naime, ozljede od pirotehničkih sredstava tretiraju se po istoj proceduri kao i ozljede od fizičkog napada ili nasilja, pa se prijavljuju policiji. Može se pozvati i socijalna služba, ovisno o težini ozljede. Uz to, ako dijete mlađe od 14 godina koristi pirotehniku, roditelj će biti kažnjen iznosom od tisuću do tri tisuće kuna jer djeca mlađa od 14 godina ne smiju koristiti pirotehniku. Ponovno, to se odnosi samo na pirotehniku 1. kategorije, dok onu 2. i 3. kategorije, koja ima veću količinu eksplozivnih tvari, smiju koristiti isključivo punoljetne osobe.

Pirotehnička sredstva se također ne smiju koristiti u zatvoreni prostorima, ali ni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi. Ovo je pomalo diskutabilna odredba koja nije najbolje razjašnjena, ali u pravilu onemogućava bacanje petardi u javnim parkovima, ulicama, trgovima i sličnim lokacijama. Oni koji koriste pirotehnička sredstva u zatvorenim prostorima i na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi bit će kažnjeni u iznosu od 5000 do 15.000 kuna.

Novost je da je prema Zakonu o zaštiti životinja zabranjeno bacanje petardi ili drugih pirotehničkih sredstava na životinje, za što je propisana kazna od 10 do 30 tisuća kuna. Jednako tako postoji šansa da je iduća godina zadnja u kojoj će se pirotehnička sredstva smjeti koristiti uopće.

Naime, udruga Prijatelji životinja dobila je podršku od pet ministarstava za zabranu upotrebe petardi tijekom cijele godine. Ministarstva koja su podržala su ministarstvo znanosti i obrazovanja, turizma, zdravstva, gospodarstva, poduzetništva i obrta te poljoprivrede. Inicijativu podržava i ključno Ministarstvo unutarnjih poslova.

S obzirom na to da do kraja ove godine nije bilo promjena zakonskih odredbi, može se naslutiti da nas one čekaju iduće godine. 

Objava Što točno zakon kaže o petardama i kakve kazne čekaju one koji ga se ne drže? pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.