Prijava

Vaša prijava

KNJIGA TJEDNA Laura Purcell: Nijemi pratitelji


Ako ste se zaželjeli čitanja nečeg vrlo atmosferičnog, mračnog i jezovitog, preporučujem vam jedan od noviteta u knjižnici, gotički roman britanske autorice Laure Purcell „Nijemi pratitelji“.

Priča započinje dolaskom novog, mladog liječnika u londonsku Bolnicu svetog Josipa. Godina je 1866., a pacijentica čiju tajnu tek treba otkriti je Elsie. Nakon požara za čije je podmetanje sumnjiče očito je doživjela traumu i prestala govoriti. Mladi doktor Shepard smatra da za razliku od ostalih pacijenata umobolnice Elsie nije maloumna niti poremećena, a kako bi razbio njezinu tišinu, daje joj pločicu i kredu za pisanje, kasnije i pisaći pribor, kako bi mogla zapisati sve što joj se dogodilo i što je očito potisnula. Njegov je zadatak napisati sudsko izvješće sa stručnim mišljenjem o Elsienu slučaju jer, osim za podmetnuti požar, Elsie je osumnjičena i za višestruka umorstva… Jača nego što je to u prvi mah očekivala, Elsie počinje s ispisivanjem svoje priče korak po korak, a putem se bude jeziva sjećanja do tada potisnuta laudanumom i morfijem kojim su ju u bolnici „velikodušno“ natrpavali.

Sve je započelo nakon smrti njezina supruga kada je kao udovica krenula pokopati njegovo tijelo na seosko imanje njegove obitelji. Imanje je staro i zapušteno, s tek nekolicinom uglavnom nesposobne posluge, a ljudi iz obližnjeg sela odbijaju mu se približiti. Nešto je čudno u vezi s tom kućom, kao i sa samom suprugovom smrću, a zbog glasina koje polako dopiru do Elsie, neobičnih zvukova koji ju noću bude, zaključanih tavanskih vrata, fantomske dječje sobe, počinje shvaćati da bi bilo bolje da se iz kuće što prije makne. Nakon što jednoga dana napokon uspije otvoriti vrata tavana i na njemu pronađe antikne drvene lutke oslikane da djeluju poput stvarnih ljudi, stvari postaju još jezovitije… U dnevniku Anne Bainbridge, gospodarice imanja dvjestotinjak godina ranije, možda se nalazi i rješenje svih Elsienih problema, ali tvrdoglavo zaključana tavanska vrata odbijaju ustupiti drugi dio Anniena dnevnika. A drvenih figura, takozvanih „nijemih pratitelja“ po kući je sve više…

Viktorijanska ruralna Engleska, sa uobičajenim inventarom jezovitih motiva – kuća na osami, njezin zapušten okoliš i prašnjave sobe, tajna iza tavanskih vrata, fantomske sobe, poruke u prašini, misteriozne smrti, šutljivi i nepovjerljivi seljani i lokalni vikar u polusrušenom seoskom župnom dvoru okruženom nadgrobnim spomenicima i, najgore od svega, drvene figure koje se same premještaju po kući – sve to savršena je podloga za priču s korijenima u dvjesto godina staroj čaroliji i razrješenjem u obiteljskoj tvornici šibica Elsienih roditelja. Ima li Elsie šansu da dokaže svoju nevinost? Ili će je se „nijemi pratitelji“ ipak nekako uspjeti dokopati, čak i u Londonu?
Napeta, jezovita, nadnaravna priča s elementima horora onim osjetljivijima jamči pokoju nemirnu noć, ali i svi drugi nakon čitanja ovog romana škripanje starog pokućstva nikad više neće slušati istim ušima. Dakle, ako ste raspoloženi za malo strašenja, „Nijemi pratitelji“ pravi su izbor za vas!

Pripremila: Ivana Grubačević

Objava KNJIGA TJEDNA Laura Purcell: Nijemi pratitelji pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.