Prijava

Vaša prijava

Marko Vračan: Iskoristili su poticaje za invalide i dali mi otkaz


Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom na snagu je stupio početkom godine, a o tome što donosi osobama koje traže posao i poslodavcima, govorilo se na tribini u Pučkom otvorenom učilištu.

KAZNE ZA NEZAPOŠLJAVANJE

Poslodavci koji zapošljavaju više od 20 ljudi, od 1. siječnja 2015. godine morat će na svakih 20 radnika imati zaposlenu jednu osobu s invaliditetom. Oni koji se ogluše, plaćat će mjesečnu kaznu od 30 posto minimalne bruto plaće za svaku osobu koju je trebao zaposliti.

Tribina-za-zaposljavanje-osoba-s-invaliditetom2

- Ako je poslodavac prema kvotnom sustavu trebao zaposliti jednu osobu, a to nije učinio, mjesečna novčana naknada u tom slučaju iznosi 902 kune mjesečno i tako sve dok je ne zaposli – napominje pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Tatjana Dalić.

ZAMJENSKE KVOTE

Ako nije u mogućnosti zaposliti osobu, poslodavac može koristiti i zamjensku kvotu. Primiti učenika ili studenta na praksu, stipendirati ga ili stručno osposobiti za rad.

- Poslodavac će biti u mogućnosti i sklopiti ugovor o poslovnoj suradnji s osobom s invaliditetom koja ima svoj obrt, kućnu radinost ili tvrtku, što je također zamjenska kvota za nezapošljavanje – ističe Dalić.

Poslodavci koji će zapošljavati osobe s invaliditetom, a imaju manje od 20 djelatnika i to nisu obvezni činiti, bit će novčano nagrađeni. Za svakog zaposlenog mjesečno će dobivati 15 posto minimalne bruto plaće.

Od 1. lipnja do 31. listopada, poslodavci će o broju zaposlenih osoba s invaliditetom morati dostaviti podatke u e-očevidnik Zavoda za mirovinsko osiguranje.

Tribina-za-zaposljavanje-osoba-s-invaliditetom4

APSURD ZAKONA

Predsjednik Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Velike Gorice Darko Matić ukazao je na apsurd ukidanja osobne invalidnine nakon zapošljavanja.

- U gradsku upravu na stručno osposobljavanje primljena je djevojka koja koristi 1250 kuna osobne invalidnine. Počela je zarađivati 1600 kuna, ali ostala je bez 1250 kuna! Riječ je o novcu isključivo vezanom uz njezin invaliditet. Sada ispada kako zarađuje 350 kuna. Zakon je apsurdan jer osoba zaposlenjem ne gubi invalidnost. Osobna invalidnina služi da nadomjesti ono je onemogućeno invaliditetom – napominje Matić.

„ŠEFICI JE TREBAO WC, A NOVAC JE DOBILA ZA MENE“

Marko Vračan upozorio je na zlouporabu poticaja za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Tri godine je radio u jednoj zagrebačkoj udruzi osoba s invaliditetom, a nakon što je poslodavac iskoristio poticaje, ugovor mu više nije produžen.

Tribina-za-zaposljavanje-osoba-s-invaliditetom

- Dobili su poticaje za prilagođavanje wc-a za osobe s invaliditetom. Taj wc je trebao šefici koja ima invalidnost, ali novac je mogla dobiti samo na osnovu zaposlenog invalida. Novac su iskoristili, a mene otpustili s 31. prosincem 2013. Moja plaća išla je preko fonda za profesionalnu rehabilitaciju, a jedini trošak za mene imali su na putnim troškovima na relaciji Zagreb-Velika Gorica u iznosu 600 kuna. Kao razlog otpuštanja naveli su upravo to da više ne mogu plaćati prijevoz. Sada su opet raspisali natječaj za upravnog administratora, posao koji sam ja obavljao – ispričao nam je 22-godišnji Vračan.

 „INFORMIRAO ME ZAPOSLENIK“

Velikogorički poduzetnik Davorin Kacian naglasio je važnost informiranja gospodarstvenika o poticajima koji se mogu dobiti za zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Tribina-za-zaposljavanje-osoba-s-invaliditetom1

- U biznisu sam 25 godina, a o svemu me upoznala tek osoba s invaliditetom koju sam zaposlio. Poslodavci jednostavno nemaju potrebne informacije o tome – rekao je Kacian, na što je pomoćnica ministra rada Tatjana Dalić odgovorila kako bi komore trebale informirati svoje članove.

- U naše aktivnosti su uključeni i HUP i HOK koji bi poslodavcima i gospodarstvenicima i trebali davati sve potrebne informacije – rekla je Dalić.

Na tribini je govorila i privremena ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, dr. Lidija Hrstić –Novak. Naglasila je važnost uključivanja osoba s invaliditetom u sustav rada, nakon utvrđivanja invaliditeta i profesionalne rehabilitacije.

Tribina-za-zaposljavanje-osoba-s-invaliditetom3

Ravnateljica velikogoričke Ispostave HZZ-a Darija Bagić rekla je kako Zavod trenutačno bilježi 149 nezaposlenih osoba s invaliditetom, a da su novčane potpore ključne u njihovu zapošljavanju. Prošle je godine tako zaposleno 46 osoba s invaliditetom.

SURADNJA GRADA I POVJERENSTVA

Zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec kaže kako Grad Velika Gorica aktivno sudjeluje u integraciji osoba s invaliditetom u društvo, a da im u tome pomaže Povjerenstvo za osobe s invaliditetom.

- Imamo kvalitetne akcije, osobito u gradskoj upravi i vrtićima, a svjestan sam da možemo učiniti i više. S Povjerenstvom želimo olakšati život osobama s invaliditetom. Nastojimo da kroz sport upotpunjavaju slobodno vrijeme i prezentiraju sebe i svoj grad – rekao je Kolarec ističući kako i sam u svojoj obitelji ima osobu s invaliditetom.