Prijava

Vaša prijava

VINCEKOVO Trsek zalejali vinom i okitili kobasama da bu roden!


Stari vinogradarski običaj na blagdan sv. Vinka ponovo je u vinograde ovih dana okupio brojne vinogradare, njihove prijatelje i ljubitelje dobre kapljice. Dan je to kad se prvi put nakon zime ulazi u vinograd. Trs se simbolično orezuje, a nerijetko se u ovom našem kraju na njega stavljaju kobase i špek, te se zalije starim vinom, da bi bolje rodil, a par se grančica odreže i stavi u vodu, na toplo, u kuću kako bi za par dana pupovi pokazali kakva će biti nova vinogradarska godina. O tome nam u svom vinogradu u Vukomeričkim Goricama priča i Vlado Mikulčić, predsjednik udruge vinara i vinogradara, Grozd Velika Gorica. U njegov je vinograd u subotu stiglo mnogo znatiželjnika i prijatelja, a s Plemenitom općinom Turopoljskom organizirali su svečanu ceremoniju zalijevanja trsa koji je blagoslovio i vojni kapelan Željko Savić.

„Ovime počinje nova vinogradarska godina. Nadamo se da će biti bolja nego prošla, a prošla je bila jako dobra“, pohvalio je Mikulčić godinu.

Pa kako ne, svi prisutni nazdravili su i prošlogodišnjim vinom. Zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar pohvalio je Turopoljski škrlet. „Ova ali i ostale sorte čine ponos turopoljskog kraja. Ta je sorta naš brend i na nju smo ponosni, te preporučujemo svakome da degustira“, zaključuje Ačkar.

Vinogradarsko veselje je potrajalo, uz finu kapljicu i dobro društvo. No, već narednih dana valja ponovo u vinograd, na posao, jer, kako kaže ona stara- on traži slugu, a ne gospodara.

Objava VINCEKOVO Trsek zalejali vinom i okitili kobasama da bu roden! pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.