Prijava

Vaša prijava

Izložba kiparice Đurđice Brebrić u HDLU-u produžena za tjedan dana. Čuli smo se s njom


U HDLU je početkom mjeseca otvorena zajednička izložba kiparice Đurđice Brebrić iz Markuševca Turopoljskog i slikarice Gordane Šiško pod nazivom ‘Crna boja i.’. Izložba je prvo trebala trajati do kraja ovog tjedna, no zbog velike zainteresiranosti, otvorena je još i idućeg tjedna kada je možete pogledati. Čuli smo se s  Đurđicom.

Na izložbi se Brebrić predstavila s 11 skluptura izvedenih u glaziranoj keramici. “Radi se o dvodijelnim kompozicijama čiji dijelovi, bez onog drugog, ne bi imali smisla. Radovi nas pomalo podsjećaju na simbola Jina i Janga te baš poput tog simbola i keramike Đurđice Brebrić pune su suprotnosti. Njezini su radovi istovremeno nježni i strogi, mogli bismo reći elegantno nesavršeni.”, napisala je kustosica kao najavu izložbe.

Kombinacija boja i crne i bijele

Izložba nosi zanimljiv naziv ‘Crna boja i. (točka)’ upravo zbog komplimentiranja i kombinacije boja i crnog i bijelog. Kako nam kaže Đurđica, poigrale su se s riječima. Govori nam kako i inače voli radove u crno-bijelim nijansama. “Iako nisu svi moji radovi crno-bijeli, tehnika raku koju preferiram u izradi, točnije u završnoj obradi, daje različite mogućnosti. Ja sam ovu izložbu osmislila jer smo željele zajedno raditi izložbu. Da sam stavila ja sve u boju, što također tehnika raku nudi, to bi bilo previše. Kako ja inače više volim taj jednostavni sklad i kombinacije crno-bijelo, onda sam odlučila smiriti tu izložbu boja kod sebe da bi ona mogla izaći sa svojim bojama. A da opet budem ja. Prvenstveno sam išla na skulpture.”

Đurđica se izradom kiparstvom bavi sad već osam godina, a priznaje nam i kako se to dogodilo sasvim slučajno. “Krenula sam sa slikarstvom prije osam godina, čisto slučajno, nisam se nikada isticala u umjetničkom smislu, osim za sebe. Kreativna sam i volim raditi s rukama. Kad su djeca već odrasla imala sam više slobodnog vremena i željela sam upotpuniti svoj slobodni prostor i napraviti neke svoje slike za sebe. Tako sam i otkrila taj talent.”

Bavi se glinom tek četiri godine

Prvi put je glinu u ruke dobila prije četiri ruke i to od osobe koja se time već duže bavila i koja je u njoj prepoznala kreativnost. “Donijela mi je komad gline na stol i čekala da vidi što ću od toga napraviti. Kad sam napravila prvu posudu njene riječi su bile ‘wow’. Tada se rodila ljubav na prvi dodir s glinom. I nastavila sam iako sam nekoliko puta rekla da neću jer uzima dosta vremena i trošak je, ali ljubav prema tome i obitelj koja me podupirala gurala me dalje. Rekli su mi da nastavim jer moj osmijeh koji imam dok to radim je nešto što trebam.”

Tako su njeni radovi bili prepoznati i prije ove izložbe u HDLU-u. Iako je dobivala pohvale i indirektne pozive da njeni radovi ugledaju svjetlo dana, bila je vrlo skeptična i mislila je da mora jako puno raditi da bi došla do neke galerije, no polako je sve i išlo. “Prije tri godine, Hrvatski sabor kulture u Karlovcu organizirao je galeriju. Tada sam se prijavila na nagovor s radom ‘Suton’ koji je, usput, na ovoj izložbi dobio svog para. Između 300 radova su odabrali i moj rad za izložbu. To me poguralo jer kad se u takvom skupu mogu prepoznati moji radovi, to mnogo znači.”

Sljedeća izložba na kojoj je sudjelovala je bila u Ludbregu gdje je bila treće nagrađena i rad je bio otkupljen. Nakon toga je imala još nekoliko izložbi u Hrvatskoj. Radovi koji su joj donijeli posebne rezultate su ‘Taubeki’.

“Radovi koje radim inače imaju puno boja, ali sklupture volim da su u crno-bijelim bojama. Prva skluptura koja je nastala je taubek, a kojom sam se vodila kad sam stvarala radove za ovu izložbu. To je priča o zajedništvu, paru, ljudima, odnosima, skladnosti. Jedan rad je samo jedan, a svi drugi su u paru. On u tom smislu ima i naziv ‘Izgubljen’.”

Produženo trajanje izložbe

Osim za prijašnje radove, i ova izložba dobila je brojne pozitivne komentare i rekacije pa je tako i produljeno njeno trajanje za tjedan dana. “Nisam vjerovala da će ova izložba biti tako doživljena. Dok nismo postavile čitavu izložbu bila sam jako skeptična i nisam mogla vjerovati da sam to napravila. Ovo mi je prva samostalna izložba. ”

Termin izložbe je produžen za tjedan dana zbog velikog interesa. Đurđica svoju galeriju još uvijek nema, ali pronaći je možete preko njene Facebook stranice DuArt Studio. Ako ste zainteresirani za kupnju njenih radova možete joj se javiti putem telefonskog broja ili maila koji možete pronaći na njenoj stranici.

Objava Izložba kiparice Đurđice Brebrić u HDLU-u produžena za tjedan dana. Čuli smo se s njom pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Program događanja u ožujku 2020.