Prijava

Vaša prijava

Pravila kod samoizolacije. Evo što vam je činiti!

[]

Počeo je rasti broj zaraženih u Velikoj Gorici. S jučerašnja dva danas je već na šest. Sukladno eksponencijalnom rastu koji imamo na nivou Hrvatske, možemo (ali i ne moramo) očekivati povećanje broja zaraženih u narednim danima i u našem gradu. Zato je važno da se svi zajedno pridržavamo već dobro poznatih mjera Stožera civilne zaštite, kako bi zaštitili svoj, ali i tuđe živote.

Tko i kada ide u samoizolaciju?

Osobe koje sumnjaju na koronavirus nakon što se jave svom liječniku opće medicine on ih upućuje na daljnju obradu. Ukoliko se utvrdi da osoba ima simptome, ali ne spada u skupinu rizičnih bolesnika, liječnici odlučuju o eventualnoj samoizolaciji (kao što je to kod prva dva slučaja u Velikoj Gorici). Ako osoba ima gdje otići i samoizolirati se na nekoliko dana od ostalih, onda je puštena kući. Oni koji tih mogućnosti nemaju ili pak spadaju u rizičnu skupinu ili je takva liječnička procjena- upućuju se vozilom saniteta u Kliniku dr. Fran Mihaljević. Postoji mogućnost da je potencijalno zaražena osoba u kućanstvu s još ljudi, u tom slučaju osobi se mora osigurati zasebna spavaća soba i kupaonica.

Koja je razlika između samoizolacije i izolacije ?

Svi građani bi ovih dana trebali biti u izolaciji, odnosno karanteni, što znači da minimalno izlaze iz svojih domova, ne idu na ulicu ili u trgovine, baš ako nije nužno, održavaju osobnu higijenu i socijalnu distancu. U kućnoj samoizolaciji su osobe koje sumnjaju na zarazu, a baš kao što samo ime govori- to su osobe koje su u tom prostoru same, dakle oko njih nema drugih ljudi kojima bi mogle predstavljati potencijalnu ugrozu.

Što smijem, a što ne raditi u samoizolaciji?

Osoba koja je u samoizolaciji (jer najčešće pokazuje prve simptome prisutnosti koronavirusa) ne smije izlaziti iz kuće te mora mjeriti tjelesnu temperaturu ujutro i navečer i javljati se redovito svom liječniku opće medicine. Osim toga, treba pratiti pojavu eventualnih simptoma respiratorne infekcije kao što su suhi kašalj ili otežano disanje. Osoba u samoizolaciji i dalje mora voditi strogu osobnu higijenu, provjetravati prostoriju, dezinficirati predmete oko sebe, a ako je u kućanstvu s drugim osobama važno joj je osigurati vlastitu sobu i kupaonicu, pribor za jelo, ručnike i slično…

Objava Pravila kod samoizolacije. Evo što vam je činiti! pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


UPISI U “GRUPU ZA BUDUĆE PRVAŠIĆE” – U PRIJEPODNEVNIM TERMINIMA