Prijava

Vaša prijava

LIJEPA GESTA Na 3d printerima isprintali vizire i darovali ih zdravstvenom osoblju

[]

U doba zdravstvene krize, kad je pomoć najpotrebnija zdravstvenim radnicima i svima onima koji su u svakodnevnom doticaju sa zaraženima, dobrih djela i ideja ne nedostaje. Lijepa priča stiže iz Velike Gorice, gdje su snage udružili Gimnazija Velika Gorica, Centar za odgoj i obrazovanje te Informatički klub Vel_ik koji su na 3d printerima izradili i isprintali maske i vizire za zdravstveno osoblje i volontere.

Gimnazija i Centar isprintali 20-tak maski i vizira

Plastike nije nedostajalo, kao ni kreativnog rada i vremena, pa su tako udruženim snagama Gimnazija i Centar napravili i isporučili 20-tak maski i vizira.

„Željeli smo pomoći liječnicima i medicinkom osoblju te doprinijeti smanjenju rizika od koronavirusa kako bi cijela situacija, na sreću svih nas, što prije završila“, govori nam ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Nikolina Barišić.

Oni su se printanja primili zajedno s Gimnazijom, a printali su u slobodno vrijeme, svaki dan, po čak četiri sata, koliko je u prosijeku potrebno za jedan vizir ili masku. „Treba dati podršku onima koji su na prvoj crti borbe protiv koronavirusa, pa smo i mi brzo, bez razmišljanja uložili svoju energiju i trud. Hvala svim našim djelatnicima i gimnazijalcima“, rekla je ravnateljica Gimnazije, Brankica Žugaj.

Tim gimnazije predvodila je profesorica informatike Kristina Lučić. „Bilo je zanimljivo raditi kod kuće, snaći se s plastikom i pronaći slobodno mjesto i vrijeme za izradu i printanje. No, uz pomoć svih, uspjeli smo“, dodaje Kristina.

Informatički klub Vel_ik uz podršku iz Splita donirli 60 komada

Uključio se i Informatički klub Veli_ik iz Velike Gorice s jednim 3d printerom, a pomogla im je i firma Megatron poslovna rješenja koji su donirali plastiku te financijska sredstva, a cijela je priča krenula i u suradnji sa Studentskim zborom FSB-a u Splitu.

„Kolega i ja smo isprintali 45 komada, donirali 60 i još imamo 30-tak. Vjerujemo da smo napravili dobru stvar. Nadamo se da ipak neće trebati i da ćemo ih kasnije nositi u maškare, ali neka su tu kad bude potrebno“, zaključio je Jurica Levak, predsjednik Informatičkog kluba.

Oprema za one na prvoj crti obrane
Zadovoljni su i sretni u velikogoričkom Domu zdravlja gdje je otišao jedan dio donacije. Ravnatelj ispostave dr. Stjepan Zagorac kaže nam kako je situacija trenutno stabilna, broj ozdravljenih se povećava, smanjuje broj zaraženih, no oprema je dobrodošla.

„Situacija je ozbiljna i treba se čuvati, posebno mi na prvoj liniji, trebamo zaštiti svoje radnike kako bi Dom zdravlja mogao funkcionirati i u danima koji nam dolaze“, rekao je Zagorac i zahvalio svima na nesebičnoj pomoći.

Objava LIJEPA GESTA Na 3d printerima isprintali vizire i darovali ih zdravstvenom osoblju pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.