Prijava

Vaša prijava

Ususret sjednici Vijeća SDP poručio: To nije gospodarski oporavak! Evo što oni predlažu:

[]

Ususret sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća na kojoj će biti donesen drugi paket mjera, kako gradonačelnik Barišić ističe, gospodarskog oporavka uslijed pandemije koronavirusa, oglasio se velikogorički SDP. Kažu da su isto i oni predlagali na samom početku krize

“Predlagali smo zamrzavanje zaduživanja, programa i projekata čija se daljnja provedba može odložiti, a sve u svrhu izrade rebalansa proračuna kojim bi se „oslobodila“ sredstva za sustavnu pomoć gospodarstvu i očuvanje radnih mjesta. Predlagali smo i oslobađanje od obveze plaćanja komunalne naknade, naknade za korištenje javnih površina, zakupa i sl., a ne odlaganja obveze. Gradonačelnik je govorio o kratkotrajnom utjecaju epidemije na gospodarstvo, mi smo govorili o dugotrajnijem razdoblju i ozbiljnim posljedicama. Kada nešto predloži oporba, to nije dobro, kada to predloži Gradonačelnik, onda je to odjednom dobro.”, poručuju iz SDP-a.

Nezadovoljni su i jer 2 milijuna kuna koje Grad planira upumpati za pomoć gospodarstvu nisu, kažu, izvanredna i dodatna, već sredstva koja su već bila pripremljena za pomoć poduzetnicima, a ne slažu se i da se nastave kapitalni projekti u gradu poput bazena, asfaltiranja ulica, pump track staze, video nadzora… “To je mazanje očiju javnosti jer stižu izbori”, poručuju.

Prijedlozi SDP-a

“Predlažemo Gradonačelniku da napravi rebalans proračuna, smanji planirane rashode i ušteđena sredstva usmjeri na financiranje kvalitetnijih mjera za očuvanje gospodarstva, radnih mjesta i socijalnih uvjeta svojih sugrađana”, poručuju u SDP-u i za sjednicu predlažu dopunu mjera i kriterija za dodjelu sredstava, te nove mjere, a to je sljedeće:

  1. Predlažu oslobađanje obveznika kojima je obustavljen rad od obveze plaćanja komunalne naknade, naknade i poreza za korištenje javnih površina, te zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada do kraja 2020. godine, a ne do kraja trajanja krize
  2. Kriterij za dodjelu sredstava:
  • Maksimalni broj zaposlenih 10, a ne 5 radnika (značajno se proširuje krug poduzetnika koji imaju pravo na pomoć);
  • U slučaju jednakog broja bodova pravo na dodjelu pomoći imaju svi poduzetnici s tim brojem bodova, a ne onaj koji je prvi predao zahtjev (jednaku pomoć treba i onaj poduzetnik koji je sat ili dan kasnije predao zahtjev)

Nove mjere

Nove mjere koje predlažu su slobađanje ugostitelja od obveze plaćanja poreza na potrošnju do kraja 2020. godine, zatim oslobađanje svih poslovnih subjekata kojima je obustavljen rad od obveze plaćanja fiksnog dijela vodne usluge, od dana prestanka rada do dana isteka mjere obustave rada te odgoda dospijeća plaćanja komunalnog doprinosa u postupanju s nezakonito izgrađenim objektima svim obveznicima koji su ostali bez radnog mjesta kao posljedicom krize izazvane virusom COVID-19, do kraja 2020. godine.

Objava Ususret sjednici Vijeća SDP poručio: To nije gospodarski oporavak! Evo što oni predlažu: pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Koliko COVID-19 utječe na trendove zbrinjavanja otpada?

Čitateljski klub naše škole predstavlja knjigu