Prijava

Vaša prijava

Policija upozorava: ne nasjedajte na prevarante, nije ih teško prepoznati

[]

Policija upozorava da treba biti svjestan da prevaranti uvijek iznova, lucidno i maštovito, ali bez suosjećanja, pokušavaju oštetiti potencijalnu žrtvu te da građani trebaju biti na posebnom oprezu.

Takve osobe nije teško prepoznati, ovako ih opisuju iz policije: “Obično mole za neku (pri)pomoć, sitnu uslugu, prodaju predmete ili nude usluge, lažno se predstavljajući. Žele zadobiti vaše povjerenje ili sažaljenje jer tako pripremaju teren za ući u vaš stan. Prilagođavaju način i mogućnost činjenja kaznenog djela shodno trenutnim okolnostima, procjeni žrtve i mogućem riziku.” Uz to navode i kako je rizik veći što je žrtva starije životne dobi te da samozaštitno ponašanje može doprinijeti sprječavanju počinjenja kaznenih djela prijevara.

Upozoravaju da se prevaranti često predstavljaju kao zaposlenici institucija, pružatelji medicinskih usluga ili kao službene osobe, a tako samo iskorištavaju lakovjernost potencijalnih žrtava. Pozornost treba staviti čak i na one koji prethodno nazovu i najave svoj dolazak.

“Budite sumnjičavi, ne otvarajte vrata ni sumnjivim službenim osobama, dok vam prvo ne pokažu službenu ispravu ustanove koju zastupaju (policajci, bankari, električari, serviseri, instalateri Interneta i slično).
Ako sumnjate na osobe koje Vam se na taj način predstavljaju, odmah nazovite 192, prijavite takve slučajeve i zapamtite što više detalja o tim osobama kako bi nam pomogli u njihovom pronalasku.”

Dodatne preporuke i savjete možete pronaći na stranicama policije OVDJE.

Objava Policija upozorava: ne nasjedajte na prevarante, nije ih teško prepoznati pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.