Prijava

Vaša prijava

Što se smije, a što ne? Donosimo vodič oko trenutnih mjera u Velikoj Gorici


Posljednjih nekoliko tjedana svjedočimo neprestanim promjenama po pitanju popuštanja epidemoloških mjera u Hrvatskoj i županijama. Malo je već postalo teško pratiti što se sada smije, a što ne, primjerice pitanja oko toga smiju li se održavati vjenčanja, voze li autobusi, rade li trgovine i slično. U nastavku donosimo kratak vodič oko najvažnijih stvari i svih promjena koje su se do sada dogodile, ali i onih koje nas očekuju od 11. svibnja.

Javni prijevoz

Na području grada Zagreba i Velike Gorice omogućen je javni prijevoz ZET autobusima i to za one linije koje su prometovale i prije epidemije, uključujući i lokalna mjesta. Uz to je omogućen i prijevoz linije 268 i 290 između grada Zagreba i Velike Gorice. Jedina je promjena što ne prometuje brza linija 330. Vozni red za sve linije možete pronaći OVDJE. Autoturist linije u okolnim općinama trenutno ne prometuju.

No, postoje preporuke oko korištenja javnog prijevoza. Tako se preporuča održavanje udaljenosti od najmanje jednog metra, nošenje maski, a sjedenje treba biti takvo da sjedi samo jedna osoba u redu na način da su na sasvim suprotnim sjedalima. Pretpostavljamo kako takvo ponašanje nije moguće na svim linijama, ali se preporuča kada god jest moguće. Propusnice nisu potrebne, ali karta jest.

Uslužne djelatnosti

Od ovog tjedna počele su raditi i uslužne djelatnosti koje zahtijevaju blizak fizički kontakt poput frizera, kozmetičara, brijača, salona za tetoviranje i masera. No, mjere kod otvaranja koje se moraju poštivati su: istaknute obavijesti za osobe koje rade i klijente kao i omogućavanje dezinficiranja prilikom ulaska. Treba se omogućiti i fizička udaljenost, a ako je potrebno, klijenti će čekati izvan salona. Dobili smo i informaciju kako saloni traže osobne podatke klijenta s ciljem da, ukoliko dođe do proboja zaraze u salonu, mogu obavijestiti klijente s kojima su radili. Ujedno, moraju omogućiti radno vrijeme tako da usred dana jedan sat provedu dezinficirajući prostor. Više o tome pronađite OVDJE.

Osim uslužnih djelatnosti u Velikoj Gorici je otvoreno Reciklažno dvorište od 8 do 17 sati te blagajne za plaćanje računa u Komunalnom centru koje rade od 8 do 15 sati.

Zdravstvene djelatnosti

Od 4. svibnja normalizirao se rad velikog djela zdravstvenog sustava. S radom su u Velikoj Gorici počele stomatologija i neurologija, a ponovno su počeli operativni programi i dijagnostičko-terapijski postupci. S radom su započele i sve ambulante koje su do sada primale samo hitne slučajeve. COVID-19 ambulanta Doma zdravlja u Velikoj Gorici sada će raditi u jutarnjoj smjeni od 8 do 14 sati, te u popodnevnoj smjeni od 14 do 20 sati.

Trgovine s novim radnim vremenom

Nakon što su za vrijeme epidemije bile otvorene trgovine s prehrambenim proizvodima, pekare i trgovine na benzinskim postajama, s radom su počele i ostale trgovine, no ne i one unutar trgovačkih centara. Jedan od propisa je da je, ukoliko je radno vrijeme duže od 10 sati, obavezna organizacija dvokratnog radnog vremena, a prije dolaska druge smjene nužna je dezinfekcija. Ovo znači da brojne trgovine u Velikoj Gorici (Kaufland, Konzum, Lidl, Špar, KTC..) rade do 13:30 ili 14 sati, pa ponovno počinju s radom sat vremena nakon toga.

Uz to, zabranjen je rad nedjeljom svima osim pekarama, trgovinama kruhom i trgovinama na benzinskim postajama. Od 11. svibnja bi se trebao omogućiti rad trgovačkih centara.

Rad tržnica

Omogućen je rad tržnica, a u novoj odluci stoji da se mogu ponovno prodavati voće, povrće, ali i med, pčelinji proizvodi te konzumna jaja. Prodaja se na velikogoričkoj tržnici omogućuje uz epidemološke mjere. Gradska tržnica u Velikoj Gorici je otvorena od 8 do 13 sati.

Otvorena su dječja igrališta

Na temelju odluke Stožera civilne zaštite RH o ponovnom dopuštanju korištenja dječjih i kombiniranih igrališta, ista su pregledana i ponovno otvorena i u Velikoj Gorici. Iako su dječja i kombinirana igrališta otvorena, i dalje se pozivaju građani na poštivanje svih propisanih mjera. I dalje vrijedi zabrana javnog okupljanja za više od pet osoba. Dopušteno je i treniranje na otvorenom.

Vjerski obredi, pogrebi, vjenčanja

Od 2. svibnja dopuštaju se vjerski obredi uz mjere da oni moraju biti skraćeni te da mora biti osigurana fizička distanca među ljudima uz pojačanu higijenu prostora i osoba koje ulaze.

Pogrebi se mogu održavati u krugu obitelji i predstavnika vjerske zajednice uz pridržavanje mjera, a od sada se smije organizirati i glazbena usluga te usluga dostave cvijeća i svijeća.

Sklapanje braka može se organizirati u krugu obitelji i svjedoka, dok je prije prisustvovati mogla samo uža obitelj. U Velikoj Gorici se vjenčanja mogu održavati i u matičnom uredu. Svadbene proslave su i dalje zabranjene.

Knjižnica i muzej Turopolja

Knjižnica Velika Gorica otvorena je na svim lokacijama no uz drugačije radno vrijeme, pa tako jedna lokacija radi ujutro, a druga popodne. Radno vrijeme pronađite OVDJE. Osim toga, moguće je vraćanje i posuđivanje knjiga, no posuđivanje se vrši tako da unaprijed navedete koju knjigu želite posuditi, točnije, nema šetanja po knjižnici. Osim toga, knjižnica ne naplaćuje zakasnine.

Otvorio se i Muzej Turopolja za posjetitelje i moguće je posjetiti stalni postav i izložbe u redovnom radnom vremenu, te poštujući smjernice za rad. Broj posjetitelja u Muzeju Turopolja ograničen je, obzirom na kvadraturu, na 10 posjetitelja istovremeno u Stalnom postavu na katu te 5 posjetitelja istovremeno u izložbenoj dvorani u prizemlju. Svaki posjetitelj dužan je dezinficirati ruke sredstvom postavljenim na ulazima u Muzej, a unutar postava izložbi nužno je držati preporučenu distancu od 2 metra.

Općenite informacije i promjene od 11. svibnja

Bez obzira na popuštanje brojnih mjera, i dalje se ne dopušta okupljanje više od pet osoba na jednom mjestu. Iz tog razloga još uvijek nije dopušteno održavanje koncerata, izložbi, reviji i sajmova, iako je ravntalje HZJZ-a, Krunoslav Capak, izjavio kako se koncerti već sada mogu održavati na otvorenom. Od 11. svibnja trebalo bi se omogućiti okupljanje do 10 ljudi, otvaranje nacionalnih parkova i parkova prirode, rad ugostiteljskih objekata na vanjskim prostorima te rad predškolskih ustanova i razredne nastave.

Dopušta se kretanje bez propusnica između Grada Zagreba i Velike Gorice, kao i kretanje unutar županije. Za sada još nije dopušteno kretanje izvan županije, što znači da ne možete bez propusnice otići u Sisak. No, od 11. svibnja trebale bi se uvesti i međužupanijske linije.

Objava Što se smije, a što ne? Donosimo vodič oko trenutnih mjera u Velikoj Gorici pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.