Prijava

Vaša prijava

DAN S YOUTUBERIMA “I osobe s invaliditetom mogu putovati, družiti se, sjesti na kavu, sladoled….”

[]

Ona voli sladoled Plavi Štrumf, on će radije popiti još jednu kavu. On neumorno vozi bicikl, a ona je na svoj sjela svega pet puta. On planira, ona je za improvizaciju, kad on glasno govori, ona ga tu i tamo utiša, a on joj tad onda uzvrati: Ma vratit ću ti najvećom pusom na svijetu. Njihova se ljubav i brižnost ogledaju u sasvim malim stvarima, način na koji joj on dotiče obraze kad ona kaže nešto simpatično ili je zagrli čvrsto s leđa. Njena privrženost čita se iz neugodnog meškoljenja kad on govori o nekoj tamo bivšoj djevojci ili ushitu s kojim ona pak prepričava zajedničke avanture po Opatiji, na klupici, toplicama ili u autobusu.

Nigdje bez mobitela, selfie štapa i stativa

Ivana i Dražen iz kuće ili stana nikad ne izlaze bez mobitela, stativa, selfie štapa i još sitnih tehnikalija potrebnih za uspješno snimanje videa. Dražen sve to stavlja u svoj ruksak i pomno posprema, ako nešto bude viška odlože na kratko u Ivanina kolica. Ivana i Dražen friški su Youtuberi. Kažem “friški” jer YouTube kanal digli su početkom godine, a do sad su u svojoj zajednici okupili 600-tinjak pratitelja. „To je još premalo. Status uspješnog Youtubera dobivaš tek s 1000 i više pretplatnika“, objašnjava Ivana neupućenoj autorici ovih redova.

Ovaj zanimljiv par upoznala sam početkom godine, kad se Dražen javio putem Facebooka na Kronike Velike Gorice i zamolio nas da objavimo njihovu priču. Bez puno razmišljanja smo pristali, jer jednostavnost, spontanost, živost i zaigranost ovog para osvaja na prvu.

Prvi youtuberi s invaliditetom

U moru više ili manje uspješnih osoba koji svoj život prezentiraju putem ove društvene mreže i medijskih valova ono što izdvaja Ivanu i Dražena je to što su prvi youtuberi s invaliditetom, o čemu bez zadrške i otvoreno govore. Imati određenu vrstu invaliditeta u našem je društvu i dalje tabu, no Ivana i Dražen ruše te barijere. S dijagnozom cerebralne paralize uspješno planiraju i žive svoj život, baš kao i njihovi vršnjaci. “Cerebralna paraliza nije nešto što bi nas usporilo ili nam onemogućilo da živimo kao i svi drugi ljudi. Želimo putem našeg kanala pokazati da i osobe s invaliditetom mogu nesmetano putovati, družiti se, sjesti na kavu, sladoled….“, govore nam.

Sjeli na 268 pa u park kod Muzej Turopolja

I zaista. Do Velike Gorice doputovali su dobropoznatom ZET-ovom linijom 268 Prije toga, Dražen, koji stiže iz Zagreba, otputovao je rano ujutro do Stupnika, gdje je busom došao po Ivanu. U Gorici su se brzo snašli. „Čekamo vas kod Muzeja Turopolje“, javili su mi nešto prije 10 sati porukom na WhatsApp. Zna Dražen i do Galženice, Trga Franje Tuđmana, bio je i Klubu 100, kafićima… „Vozio sam biciklijadu Velika Gorica-Zagreb pa dobro poznajem ovaj kraj“, govori nam i nabraja imena svojih prijatelja, goričkih vatrogasaca kojima se rado javi. Sve svoje avanture vješto bilježe kamerom, pa onda u montažu i objava na YouTubeu. No, prije današnjeg snimanja- pala je kavica. Da proslavimo dugoočekivano otvaranje kafića nakon zdravstvene krize. Dvije sa šlagom i jedna s mlijekom brzo stižu, a oni uz kavu govore o svojim anegdotama, zanimljivostima kod snimanja, ljudima i gradovima, kako su se upoznali, kakvi su im planovi… Voljeli bi, kažu, na YouTubeu skupiti još više pratitelja i sponzora. Uvelike bi im to olakšalo svakodnevicu. „No dobro, polako, ima vremena“, zaključuju.

Što smo snimili? Pogledajte u subotu u 9!

Na posao se bacamo u parku, na klupici nasuprot crkve Navještenja Blažene Djevice Marije. Dražen namješta kadar, Ivana brine o pozadini, još nekoliko detalja i krećemo. No, kako ne bismo sve otkrili pozivamo vas da pogledate što je ovaj zabavan i druželjubiv par snimio u svom jednodnevnom boravku u Velikoj Gorici. Premijera je u subotu na njihovom YouTube kanalu „Ivana i Dražen“, u subotu u 9 sati. Mi nestrpljivo čekamo, a do tada vas ostavljamo uz njihov malo stariji, ali jednako zanimljiv, video uz koji vas pozivamo da popratite i njihove daljnje avanture.

Objava DAN S YOUTUBERIMA “I osobe s invaliditetom mogu putovati, družiti se, sjesti na kavu, sladoled….” pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.