Prijava

Vaša prijava

U knjižnicu stigla nova, neobična knjiga veličine mobitela, prva takva u Hrvatskoj

['knjiga', 'knjižnica velika gorica', 'košarkaš na mjesecu', 'mini knjiga']

U središnji odjel knjižnice Velika Gorica stigla je jedna nova i neobična knjiga. Radi se o knjizi Mirka Ćurića, Košarkaš na mjesecu. Posebnost ove knjige zapravo je veličina izdanja kakvu još sigurno niste vidjeli.

Nakladnici su Brodski kulturni krug i Đakovački kulturni krug, a ova Mini knjiga I. u biblioteci Budućnost čitanja izdana je u samo 100 primjeraka.

“Koliko znamo, ovo je prva takva knjiga u Hrvatskoj, formata veličine mobitela.”, govore iz knjižnice. Ova knjiga može se čitati jednom rukom, tekst ide vodoravno, a stranice se okreću prema gore, poput listanja stranica na pametnom telefonu.

“Jesu li ove knjige budućnost čitanja ili samo zgodan eksperiment pokazat će vrijeme, ali svakako će ponuditi novo iskustvo čitanja i novi odnos spram knjige i teksta.”, zaključuju iz knjižnice.

Donosimo ulomak iz knjige u nastavku.

Ulomak iz romana u nastajanju
Horror picture party show

“Kažu da sport budi najbolje u čovjeku, ali to se može odnositi samo na ukupnost bavljenja sportom. Preciznije: prosječna sportska karijera i dugogodišnje bavljenje sportom u najvećem broju slučajeva učinit će čovjeka boljim. Sama igra, utakmica, susret, razna natjecanja koja predstavljaju vrhunac svih sportskih napora, izazivaju u svima toliko niskih strasti da je zadivljujuće gledati kako do maločas fini i krasni dečki na borilištu postaju nalik na huligane. Udaraju bezdušno protivničkog igrača, psuju na suparnike i na svoje suigrače zbog beznačajnih razloga, prigovaraju trenerima koji im mogu biti očevi, hvataju suca za gušu, pokazuju publici »onu stvar«, ne žele priznati svoje pogreške, već se pravdaju na sto načina. U publici za to vrijeme pristojni ljudi psuju kao kočijaši; oni koji ne bi mrava zgazili prijete protivničkim navijačima, igračima, sucima… A kada susret završi ponovno su svi pristojni, srdačni: kao u priči, od spominjanja već otrcanoj, o suludom engleskom doktoru u kojem prebivaju dvije osobe.”

Objava U knjižnicu stigla nova, neobična knjiga veličine mobitela, prva takva u Hrvatskoj pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.